„Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.
Mykoložka Bc. Tereza Tejklová v naší houbařské poradně: Houby jsou maso chudých.
„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.
Houbařské pověry a praktické rady
Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci.
Čtěte také
Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.
Když se podíváte na houbu, už víc nevyroste. Co je pravdy na této pověře?
Naším uhrančivým pohledem to rozhodně není. Mykoložka Tereza Tejklová říká, že na tom sice něco je, ale má to logické vysvětlení. Tím, že kolem houby chodíme a prohlížíme si ji, můžeme narušit provazce, které ji vyživují.
Naopak - když budeme houby sledovat zpovzdálí a našlapovat opatrně, podloží zůstane v pořádku a houba do druhého dne může ještě o pár centimetrů povyrůst.
Poznáme jedovatou houbu podle vaření s cibulí?
Když cibule zčerná, je prý houba jedovatá. Rozhodně to nefunguje a nespoléhejte na to!
Čtěte také
Ani na další babské rady, jako je například černání stříbrných lžiček. Ani to že houba je okousaná neznamená automaticky, že je jedlá!
A naopak: to že je houba neporušená neznamená, že je jedovatá. Ani modrání není typický znak jedovatosti.
Jednoduché vodítko jak rozeznat jedlou a jedovatou houbu neexistuje! Můžete ale navštívit poradnu.
Celou radioporadnu s Terezou Tejklovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Dočkáme se letos hub? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna: Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Rostou? A pokud ne, tak kdy začnou? Zajímavá osobnost je h...
-
Maso chudých, to jsou prý houby. Když nerostou v lese, můžete si je vypěstovat doma na zahrádce
Proč se na houby musí do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro život potřebují vztah se speciálním lesním prostředím.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka