V Královéhradeckém kraji se můžou houbaři radovat z pomalu začínající sezóny. Kde rostou?
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny docela splňují. I přesto ale byla mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová zpočátku před cestou do lesů u Vysoké nad Labem docela skeptická. Na houby se proto spolu s reportérkou Lucií Peterkovou vydala bez košíku.
„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.
Začala už tedy houbařská sezóna? Na Hradecku to zatím moc nevypadá. Ale třeba jinde v královéhradeckém kraji?
„Co mám za zprávy, tak už rostou docela dost hlavně hřiby v Podkrkonoší, potom potažmo v Krkonoších ve vyšších polohách. V Orlických horách jsem byla asi před 14 dny a tam to nebyla žádná sláva. Nějaké růžovky, sem tam lišky se najít dají. Ale těm houbám se tam moc na svět nechce. A na Broumovsku by snad mohly začít také houby růst," říká Tereza Tejklová.
Tak já jsem zatím místo houby objevila klíště. Ale přeci jen, co jsme to právě našly?
Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně Terezy Tejklové
Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci. Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.
„Máme tady velmi drobounkou špičku žíněnou. Její velikost všem docela dožene početnost. Když se podíváme okolo nás, tak tady vidíme několik stovek plodnic této houbičky. Samozřejmě je drobounká a nejedlá," ukazuje Tereza Tejklová.
„A tady máme další druh. To je penízovka kořenující nebo také slizečka ocasatá. A ta je kupodivu vhodná i na talíř. Můžete ji najít také v parcích nebo různých stromořadích. Jsou z nich výborné řízečky na másle, tak šup s ní do košíku," usmívá se Tereza Tejklová a hned hlásí: „Tady máme krásného křemenáče dubového, nebo také krvavého."
Když jej přidáme do košíku a uděláme bilanci, tak máme dvě úplně jedlé houby, jedna taková na výplň a jedna nejedlá. Jak dlouho je zapotřebí ještě vyčkat, než to poroste v té správné míře?
„Teď by bylo ideální, kdyby ještě tak týden až 14 dní pršelo takovým tím zahradnickým deštěm, jak se říká. Žádné bouřky a přívalové deště. A pak bychom se mohli těšit i tady na Hradecku na pořádné houby," dodává mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.
Související
-
Na smaženici nebo na guláš si houby v zimě nasbírá opravdový fajnšmekr. A to Tereza Tejklová je!
Vždy když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. Ale teď v zimě?
-
Dočkáme se letos hub? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna - Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Rostou? A pokud ne, tak kdy začnou? - Zajímavá osobnost j...
-
Těšíte se na houbaření? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna - Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rozsudek ukázal část příjmů webu AC24. Inzeroval tam i Google, nyní svou reklamu stáhl
-
Reforma péče o duševní zdraví se zmařila, říká psychiatr. Duševní obtíže má přitom 16 procent Čechů
-
Spíš pomalé zotavování než ekonomický zázrak. Řecko se zvedá, životní úroveň obyvatel ale klesla
-
Přizpůsobit se i bojovat. Klimatickou situaci zvrátíme, čím dříve zavřeme emisní kohout, říká Jan Dusík