V Královéhradeckém kraji se můžou houbaři radovat z pomalu začínající sezóny. Kde rostou?

16. červenec 2018 10:43

Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny docela splňují. I přesto ale byla mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová zpočátku před cestou do lesů u Vysoké nad Labem docela skeptická. Na houby se proto spolu s reportérkou Lucií Peterkovou vydala bez košíku.

„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.

Začala už tedy houbařská sezóna? Na Hradecku to zatím moc nevypadá. Ale třeba jinde v královéhradeckém kraji?

„Co mám za zprávy, tak už rostou docela dost hlavně hřiby v Podkrkonoší, potom potažmo v Krkonoších ve vyšších polohách. V Orlických horách jsem byla asi před 14 dny a tam to nebyla žádná sláva. Nějaké růžovky, sem tam lišky se najít dají. Ale těm houbám se tam moc na svět nechce. A na Broumovsku by snad mohly začít také houby růst," říká Tereza Tejklová.

Tak já jsem zatím místo houby objevila klíště. Ale přeci jen, co jsme to právě našly?

Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně Terezy Tejklové

Mykoložka Tereza Tejklová a moderátorka Jana Kudyvejsová

Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci. Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.

„Máme tady velmi drobounkou špičku žíněnou. Její velikost všem docela dožene početnost. Když se podíváme okolo nás, tak tady vidíme několik stovek plodnic této houbičky. Samozřejmě je drobounká a nejedlá," ukazuje Tereza Tejklová.

„A tady máme další druh. To je penízovka kořenující nebo také slizečka ocasatá. A ta je kupodivu vhodná i na talíř. Můžete ji najít také v parcích nebo různých stromořadích. Jsou z nich výborné řízečky na másle, tak šup s ní do košíku," usmívá se Tereza Tejklová a hned hlásí: „Tady máme krásného křemenáče dubového, nebo také krvavého."

V Královéhradeckém kraji se můžou houbaři radovat z pomalu začínající sezóny

Když jej přidáme do košíku a uděláme bilanci, tak máme dvě úplně jedlé houby, jedna taková na výplň a jedna nejedlá. Jak dlouho je zapotřebí ještě vyčkat, než to poroste v té správné míře?

„Teď by bylo ideální, kdyby ještě tak týden až 14 dní pršelo takovým tím zahradnickým deštěm, jak se říká. Žádné bouřky a přívalové deště. A pak bychom se mohli těšit i tady na Hradecku na pořádné houby," dodává mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související