Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně Terezy Tejklové

Mykoložka Tereza Tejklová a moderátorka Jana Kudyvejsová
Mykoložka Tereza Tejklová a moderátorka Jana Kudyvejsová

Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci. Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.

Když se podíváte na houbu, už víc nevyroste. Co je pravdy na této pověře?

Naším uhrančivým pohledem to rozhodně není. Mykoložka Tereza Tejklová říká, že na tom sice něco je, ale má to logické vysvětlení. Tím, že kolem houby chodíme a prohlížíme si ji, můžeme narušit provazce, které ji vyživují. Naopak - když budeme houby sledovat zpovzdálí a našlapovat opatrně, podloží zůstane v pořádku a houba do druhého dne může ještě o pár centimetrů povyrůst.

Poznáme jedovatou houbu podle vaření s cibulí?

Když cibule zčerná, je prý houba jedovatá. Rozhodně to nefunguje a nespoléhejte na to!

houba

Ani na další babské rady, jako je například černání stříbrných lžiček. Ani to že houba je okousaná neznamená automaticky, že je jedlá!

A naopak: to že je houba neporušená neznamená, že je jedovatá. Ani modrání není typický znak jedovatosti.

Jednoduché vodítko jak rozeznat jedlou a jedovatou houbu neexistuje! Můžete ale navštívit poradnu.

V Hradci Králové funguje mykologická poradna každé pondělí v pobočce muzea v Gayerových kasárnách od 16 do 18 hodin.

Jak je to s plísní na babkách a můžou se v mrazáku uchovávat i bedly? Poslechněte si v audiozáznamu!