Začněte běhat v komunikačním tempu s kamarádem. Budete si povídat a udržíte si tak správné tempo

12. červenec 2024

Jak začít a jak vydržet u běhání? O tom je dnešní radioporadna. Obujeme ty správné běžecké boty a pokusíme se rozhýbat naše životy. Mohou začít běhat i senioři? Co dělat, když nás při běhu začne píchat v boku? A čím víc se zpotíme, tím víc zhubneme? Hostem ve studiu je běžecký a kondiční trenér Tomáš Hrbek, který se pokusí nám všem poradit.

Tomáš Hrbek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dostaví se po běhu vždy euforie?
Pokaždé asi ne. Řekl bych, že při sportu, nejen při běhání, si budujeme určitou závislost, a to nepřijde hned. Běžci vám řeknou, že už bez toho nemohou být, že je něco bolí, ale stejně si jdou zaběhat. Ale chvilku to trvá, než si na takový režim tělo navykne. Ale to je podobné jako se vším.

Běh přináší do života různé benefity. Ale současně i zátěž. V některých případech to může být až přetížení pohybového aparátu.
Tomáš Hrbek, běžecký a kondiční trenér

Asi nemůžeme tvrdit, že běh bude největším lékem na všechny naše hříchy? Že všem po něm bude nádherně, hlava se vyčistí a svět bude růžovější?
Běh samozřejmě přináší do života různé benefity. Ale současně s tím i zátěž. V některých případech to může být až přetížení pohybového aparátu. Dalo by se tedy říci, že ani chůze není úplně špatná. Jsou ale jedinci, pro které ale pouhá chůze málo představuje málo pohybu Tedy někdo si vystačí s chůzí a turistikou po horách v přírodě. To je skvělé. Ale my šílenci do běhu, potřebujeme aby ten pohyb byl dynamičtější.

Čtěte také

Někdo začíná běhat proto, aby zhubnul. Je to dobře?
To je v současnosti asi nejčastější motiv pro lidi, že začnou běhat. A můžeme sportovce rozdělit do dvou kategorií. Na ty, kteří chtějí závodit, je spousta možností, kde se ten běh využije. A pak jsou lidé, kteří motivaci spatřují v tom, že běh přináší především zdravotní benefity. Chtějí zhubnout a dostat se do kondice.

Jsou to ale až kolikrát mýty, že čím více běhám, tím také více hubnu. Protože pokud se to nespojí se zdravým stravováním, tak můžete běhat maraton denně, ale stejně tam nadváha bude zůstávat. Tedy vyžaduje to komplexní přístup. Také židle má čtyři nohy a podobné je to i s běháním.

Jsou to mýty, že čím více běhám, tím také více hubnu. I židle má čtyři nohy a podobné je to s běháním. Vyžaduje komplexní přístup.
Tomáš Hrbek, běžecký a kondiční trenér

Ostré píchání v boku. To může mnohé lidí od běhu odradit. Co na to doporučíte?
Běh je o určité rychlosti. A když se rozhodnu běhat, tak vyběhnu kvapíkem. Ale ono to není vždy dobře. Protože začínáte v určité konkrétní fyzické kondici. A když jste zvyklí na sedavé zaměstnání, tak tělo potřebuje trochu větší přípravu. Chce to začít běhat pomalu. My to máme bohužel v hlavě nastaveno tak, že běh je o rychlosti.

Tomáš Hrbek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy radím každému, začněte běhat volně, pomaličku. Ideální je to ve dvojici, s kamarádem nebo kamarádkou. My tomu říkáme v komunikačním tempu. Začnete si povídat a tím si nastavíte, že nejste schopni běžet rychle a přitom si udržíte to správné tempo.

Celou běžeckou radioporadnu s kondičním trenérem Tomášem Hrbkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související