Kateřina Hájková je maminkou celiaka a poprala se s bezlepkovým pečením a vařením. Dnes radí dalším

15. říjen 2024

Bezlepková radioporadna. Lepek, přirozená složka obilovin, na kterou je ale řada lidí alergických nebo ji neumí přirozeně trávit. V takovém případě dodržují bezlepkovou dietu. Jak se vaří pro člověka, který lepek nemůže? To se dozvíme od Kateřiny Hájkové, středoškolské učitelky, která je maminkou celiaka a speciálnímu stravování se už roky věnuje a učí i další, jak si s lepkem poradit.

Jaká je reakce těla, když má člověk problémy s lepkem?
Takovou momentální reakcí těla, když porušíte dietu, většinou tedy nevědomě, jsou velmi často zažívací potíže, bolesti břicha a nadmuté břicho. A jsou to i potíže s vyprazdňováním. Někteří lidé mají také ekzém a různé vyrážky. U celiakie je problém, že každý jedinec reaguje jinak a není to úplně jednoduché diagnostikovat a rozpoznat.

Experimentování nedoporučuji, můžete si vypěstovat intoleranci na lepek. A pak je velký problém se vrátit k normálnímu stravování.
Kateřina Hájková, specialistka na bezlepkové pečení

Reakce se také může projevit někdy okamžitě a bezprostředně, ovšem u někoho se projeví třeba za dva dny. To je potom těžké i vystopovat, kde člověk udělal stravovací chybu. Někteří lidé hubnou, jiní naopak začnou přibírat. Je to opravdu velmi individuální.

Čtěte také

Dříve lidé věřili, že děti z celiakie vyrostou po patnáctém roce života. To se ale asi teď nepotvrzuje.
Určitě se to nepotvrzuje. Já jsem ve svém dětství slyšela teorii, že po sedmi letech držení bezlepkové diety obtíže odezní a vše se vrátí do normálu. Rozhodně to není pravda. Nevyroste se z té diety. Dříve byla představa, že dietu musí držet pouze malé dítě, které z ní pak vyroste. Ale dnes se setkáváme s lidmi, kteří onemocní a drží bezlepkovou dietu i ve starším věku.

Dieta se potom musí držet celoživotně. My se setkáváme při našich aktivitách s lidmi 60+ nebo 70+, kteří najednou v tomto věku začali mít problémy se zažíváním a byla jim diagnostikována celiakie případně intolerance či nesnášenlivost na lepek. A je pak pro ně velmi těžké, po 70 letech stravovacích zvyklostí, vaření a nakupování, úplně změnit jídelníček a přístup. Tedy opravdu to není jen nemoc dětí, je to nemoc i dospělých.

I lidé 60+ nebo 70+ najednou začnou mít problémy se zažíváním. Tedy opravdu to není jen nemoc dětí, je to také nemoc dospělých.
Kateřina Hájková, specialistka na bezlepkové pečení

Co si myslíš o lidech, kteří s lepkem experimentují, aniž by měli jakékoliv problémy? Protože je to určitá módní vlna.
Ano a já s tím rozhodně nesouhlasím. Protože jsem matka celiaka, tak vím, co to obnáší. A vím, že pro lidi, kteří musí držet bezlepkovou dietu, je to jediný lék. Vím, co všechno by dali za to, aby se mohli stravovat běžným způsobem. Takže s tím experimentováním opravdu nesouhlasím a nerozumím tomu.

Čtěte také

Na druhou stranu mám už dnes po 11 letech dostatek informací a zkušeností. Vím, že lidé, kteří takto experimentují, si vlastně mohou víc uškodit, protože si mohou ty problémy přivodit. Mohou si vypěstovat intoleranci na lepek a když se pak chtějí vrátit k normálnímu stravování, mají velký problém a už to nejde.

Pečivo je základ našeho jídelníčku, a já říkám, že známe všichni pohádku Sůl nad zlato, tak v bezlepkové dietě je chleba nad zlato. Tak běžná věc, kterou máme všichni pocit, že si můžeme kdykoliv a kdekoliv koupit, tak celiak ji dostupnou nemá.

Ty jsi specialistka na bezlepkové pečení, nově s výučním listem. Takže se z toho bezlepkového pečení nakonec stala láska?
Určitě. Když se tato dieta objevila u nás v rodině, tak jsem se rozhodla, že k tomu přistoupím čelem a poprala jsem se s tím pečením a vařením. Po mnoha letech jsem nabyla spoustu informací a chtěla jsem si to vše ucelit a urovnat. Tak jsem v loňském roce absolvovala Kurz výživové poradkyně a letos jsem dokončila tohle vzdělání.

Nemoc se rozšiřuje a šíří populací. Jistě k tomu samozřejmě přispívá i lepší diagnostika. A přibývá také lidí s intolerancí na laktózu.
Kateřina Hájková, specialistka na bezlepkové pečení

Pro bezlepkovou dietu bych to vzdělání určitě doporučila. Sama vím, že jsem před 11 lety na začátku byla takovou radikální matkou, ale dnes už právě díky informacím a díky tomu vzdělání, mám na to jiný, umírněnější pohled. Vidím obě strany té mince.

Čtěte také

Kde všude se vlastně lepek vyskytuje?
Pečivo, to je takový základ. Pak jsou to těstoviny a sladkosti, to je velký problém. U sladkostí se zapotřebí koukat a číst etikety, to je při bezlepkové dietě prostě nezbytné a nutné, číst, číst a číst. Velmi často nám komplikuje život, že výrobci mění složení. Člověk si zvykne určitý výrobek kupovat, třeba čokoládu, a ejhle, najednou je to jinak. Musíte si vždy jednou za čas prověřit, jestli se složení nezměnilo.

A těm etiketám se dá důvěřovat?
Ano. Naštěstí doba šla dopředu a já se přiznám, neumím si představit dobu dávno minulou, kdy složení nebylo uváděno na výrobcích. Dnes se tomu dá věřit, alergeny jsou na etiketách tučně vytištěny. Problém ale třeba u těch sladkostí jsou plněné čokolády, protože ony náplně velmi často obsahují lepek. Takže když čokoládu, tak neplněnou, běžnou a číst etikety.

Čtěte také

Je pravda, že tato dieta je hodně o úsilí, o toleranci, o plánování. Je nezbytné si plánovat svůj jídelníček. Například si naplánovat, co si vezmu s sebou například na výlet. Jsme zvyklí, že máme vše dostupné, ale u celiakie to tak není. Celiak jde městem a nekoupí si běžně pečivo. Musí si jídlo plánovat a často si ho nosit s sebou. Krabičku, kde má svoje bezpečné jídlo.

Zdá se, že lidí, kteří mají problém s lepkem je čím dál víc.
Určitě. Nemoc se rozšiřuje a šíří populací. Jistě k tomu samozřejmě i přispívá lepší diagnostika. A co my máme zkušenosti v našem klubu, tak přibývá také lidí s intolerancí na laktózu.

Navíc bezlepkové potraviny jsou také velmi finančně nákladné. Zdravotní pojišťovny sice přispívají, ovšem každá pojišťovna má různou výši pro různé věkové kategorie. Zase člověk musí hledat informace. Prostě musí vyvinout úsilí a hledat a zjišťovat.

Kateřina Hájková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý bezlepkový rozhovor s Kateřinou Hájkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Recepty od Kateřiny Hájkové, učitelky, ale také cukrářky, milovnice sladkého a specialistky na bezlepkové pečení:

Wafle
Budete potřebovat: 200 g Doves farm modrá (žlutá Adveni) univerzal, lžičku prášku do pečiva, 100 ml oleje, 200 ml vody (mléka), 80 g cukru a 2 vajíčka.
Vše smícháme, necháme odstát a naléváme do formiček na wafle. Upečeme do zlatova. Ozdobíme čokoládou, šlehačkou a ovocem.

Tvarohové koblížky
Budete potřebovat: 125 g tvarohu ve vaničce, 100 g bezlepkové směsi Nominal, 2 vejce, 6 g prášku do pečiva, 2 lžíce rumu a 1 vanilkový cukr.
Vše zpracujeme. Smažíme. Přebytečný tuk vysajeme do papírového ubrousku. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pizza šneky
Budete potřebovat: bezlepkové listové těsto (například babické), šunku, sýr, kečup, oregano, na potření vajíčko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.