Proti bramborové medaili nic nemám, brambora je nad zlato, usmívá se farmářka Vlasta Kejklíčková

16. říjen 2024

Bramborová radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové. Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér, protože v mnoha světových kuchyních, včetně té naší, jim patří první místo. Brambory jedí malí i velcí. Pro seniory je to nekonfliktní, snadno stravitelná plodina. 

Čtěte také

O sklizni a skladování, aby nám brambory vydržely co nejdéle a v dobrém stavu, si povídáme s farmářkou Vlastou Kejklíčkovou. Co říkáte na rčení: Čím hloupější sedlák, tím větší brambory?
To rčení je velice známé. A vlastně nám říká, že když se člověk o brambory moc nestará a nemá od nich velká očekávání, tak jich sklidí víc. Ale ne vždy to bývá pravdou. Je to o štěstí, o klimatických podmínkách a určitě se to nedá obecně aplikovat.

Už jsou všechny odrůdy brambor z pole pod střechou?
Bohužel musím říci, že my jsme zatím všechny brambory nesklidili, zbývají ještě asi dva hektary z celkových padesáti. Snad už vzhledem ke klimatickým podmínkám tu sklizeň dokončíme, protože nás napřed trápilo velké sucho, pak přišly v dalších měsících velké srážky. A když naprší a nejsou vysoké teploty, tak půda špatně vysychá a sklizeň je komplikovanější.

Když nemáte kde brambory skladovat a dáte je do špajzu, tak vysoká teplota ukončí spavý režim, hlízy se probudí a začnou vyhánět klíčky.
Vlasta Kejklíčková, farmářka

Kolik odrůd brambor existuje v České republice?
Strašně moc odrůd, výběr je pestrý, každý si vybere tu svoji oblíbenou odrůdu, která mu vyhovuje vztahem ke klimatickým podmínkám, k tomu, jakou třeba má půdu na zahradě, jaká odrůda mu chutná a co preferuje a co od brambor očekává.

Čtěte také

Jsou druhy brambor, které seženeme v supermarketech nebo v obchodech, vhodné i pro uskladňování?
Určitě. Ale varný typ ne. Stejně tak jsou brambory velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní a třeba ty rané brambory se nedají skladovat. Ranost je dána délkou vegetační doby, kterou rostlina potřebuje od výsadby k tomu, aby vytvořila hlízy v konzumní velikosti. Nikoliv to, jestli bude skladovatelná či nikoliv.

Jak poznáme brambory vhodné pro uskladnění?
Brambory na uskladnění se vybírají samozřejmě podle odrůdy. Existují lépe a hůře skladovatelné odrůdy. Například varný typ a odrůda Anabel, což je královna salátových brambor, onoho rohlíčkového tvaru, je chuťově výborná, dá se jíst krásně i se slupkou, protože ta je hladká, jemná a chuťově velice zajímavá, ale na druhou stranu je tato odrůda špatně skladovatelná, protože brzy klíčí.

Doba, kdy brambora spí, pak se probudí a začne klíčit, je tady prostě velmi krátká a většinou se říká, že vydrží do Vánoc na vánoční bramborový salát a potom už vyžene velké klíčky. Pak už je to s poživatelností horší.

Brambory vytažené ze země se potřebují vydýchat, aby v sobě srovnaly vlhkost, aby oschly na povrchu, aby se pak dobře skladovaly.
Vlasta Kejklíčková, farmářka

Když začnou brambory brzy klíčit, čím to může být?
Většinou je to vysokou teplotou. Když je nemáte kde správně skladovat a dáte je někam do špajzu, tak vysoká teplota ukončí ten spavý režim brambor a ty se probudí a začnou vyhánět klíčky. Aby vytvořily další produkci a znovu vyrostla další rostlina a přišla další sklizeň.

Čtěte také

Pokud začne brambora klíčit, tak stačí, když klíčky jen odstraníme a můžeme brambory klidně jíst?
Ano, pokud jsou ty klíčky malé a brambora normální, kompaktní a pevná. Můžeme klíčky odlomit, brambory oloupat, případně to místo, kde klíček vyrůstá, vydloubnout. Ale jinak jsou ty brambory normálně vhodné ke konzumaci.

Kdo nemá sklep vhodný pro uskladnění, tak si nemůže pořídit mnoho kilogramů brambor na zimu?
Vždy říkám zákazníkům, že je lepší si koupit menší množství a pak, až ho sní, tak si koupit další. Protože my máme velké skladovací prostory, kde udržujeme optimální podmínky pro brambory, takže ty neklíčí, neztrácí vlhkost, jsou pevné a hezké až do jara. Držíme klimatizované podmínky v halách.

Ale kdo nemá kde brambory skladovat, tak si jich buď koupí méně a postupně je dokupuje. Nebo mi lidé říkali, že je dají do polystyrenové či jinak izolované bedny na balkon a vydrží.

Vykopané brambory zásadně neomývat. Lidé si koupí v obchodě oprané brambory, ale ty jsou určené pro přímý konzum, nikoliv na skladování.
Vlasta Kejklíčková, farmářka

Slyšela jsem také, že brambory se potřebují takzvaně vydýchat, aby nezezelenaly.
Vydýchání nemá nic společného se zelenáním brambor. Vydýchat znamená, že sklizené brambory mají teplotu půdy, ze které jsme je vykopali. Když je vytáhnete z půdy ven, tak se většinou orosí a potřebují se vydýchat, aby v sobě srovnaly vlhkost, aby oschly na povrchu, aby se pak dobře skladovaly a nedošlo k tomu, že se třeba ve sklepě zapaří.

Protože když je dáte do sklepa, kde chladno a vlhko, tak tam pak může dojít k rozvoji nějaký chorob.

Čtěte také

Když sklidíme brambory, tak co s nimi? Omýt nebo zásadně neomývat a nečistit?
Zásadně neomývat. Lidé jsou zvyklí, že si koupí v obchodě oprané čisté brambory, ale ty jsou určené pro přímý konzum, nikoliv na skladování. Takže když brambory sklidíme, je dobré je nechat takzvaně vydýchat. Dřív to tak běžně dělávali na vesnici, sklidili brambory a nechali je v pytlích týden nebo 14 dní někde, kde proudil vzduch a aby na ně nemohlo slunce.

Potom je vysypete, přeberete si je, ty nakopnuté, nazelenalé nebo malé brambory, buď nejsou vhodné ke konzumaci, nebo je spotřebujete jako první. Buď je sníte nebo skrmíte. Velké brambory si dáte bokem a ještě si je můžete roztřídit třeba na salát. A obrovské brambory pak využijete, když potřebujete rychle oběd, tak oškrábete tři brambory a máte vyřešeno.

Vlasta Kejklíčková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Krásně mluvíte o bramborách. Zrovna jsem si říkala, že kdybyste skončila ve sportu na čtvrtém místě, tak by vám asi takzvaná bramborová medaile nevadila.
Určitě ne, brambora je nad zlato.

Celou bramborovou radioporadnu s farmářkou Vlastou Kejklíčkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.