Udělejte si plněné brambory! Na první pohled obyčejné hlízy jsou ovšem v kuchyni ceněné zlatem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
- 12 větších brambor
- 250 g nivy
- 60 g sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce
- pokrájených bylinek (tymián, petržel, šalvěj)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- olej
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v 18. století
Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Odkrojíme z nich horní čtvrtinu, lehce je vydlabeme a vytřeme trochou sádla. Odkrojené části oloupeme a v míse rozmačkáme spolu s vydlabanými kousky. Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a opečeme na zbylém sádle dozlatova. Vmícháme ji s nastrouhanou nivou a nasekanými bylinkami do rozmačkaných brambor. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Vydlabané brambory jím potřeme a naplníme je nivovou směsí.
Dáme je na plech vymazaný olejem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 minut dozlatova. Plněné brambory podáváme s různými zeleninovými saláty.
V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Související
-
Zapékané brambory milují děti i dospělí. Udělejte si je netradičně s cuketou a nebudete litovat
Češi mají brambory děsně rádi a berou je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojena spousta různých úprav.
-
Treska v pivním těstíčku a brambory s česnekem. Zdravé jídlo, které si budete chtít dát určitě znovu
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.
-
Blaho v puse. To je pstruh lososovitý s ořechovo-bylinkovou krustou a šťouchané brambory se špenátem
Velké plus této unikátní ryby je její poměrně snadná dostupnost v čerstvém stavu, nekomplikovaná příprava a chutné jemné maso. Pstruh je noblesní ryba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.