Udělejte si plněné brambory! Na první pohled obyčejné hlízy jsou ovšem v kuchyni ceněné zlatem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
- 12 větších brambor
- 250 g nivy
- 60 g sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce
- pokrájených bylinek (tymián, petržel, šalvěj)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- olej
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v 18. století
Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.
Postup:
Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Odkrojíme z nich horní čtvrtinu, lehce je vydlabeme a vytřeme trochou sádla. Odkrojené části oloupeme a v míse rozmačkáme spolu s vydlabanými kousky. Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a opečeme na zbylém sádle dozlatova. Vmícháme ji s nastrouhanou nivou a nasekanými bylinkami do rozmačkaných brambor. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Vydlabané brambory jím potřeme a naplníme je nivovou směsí.
Dáme je na plech vymazaný olejem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 minut dozlatova. Plněné brambory podáváme s různými zeleninovými saláty.
V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.