Blaho v puse. To je pstruh lososovitý s ořechovo-bylinkovou krustou a šťouchané brambory se špenátem

Velké plus této unikátní ryby je její poměrně snadná dostupnost v čerstvém stavu, nekomplikovaná příprava a chutné jemné maso. Pstruh je noblesní ryba, patří do čeledi čeledi lososovitých. Podle prostředí ve kterém žije a tvaru těla rozlišujeme pstruha mořského, jezerního a pstruha potočního. 

Pstruh jezerní má rád jezera bohatá na kyslík, naproti tomu pstruh potoční je jako doma ve vodách rozpohybovaných. Pstruh duhový býval svým původem mořským druhem, ale postupem doby se adaptoval ve sladkých vodách.

Suroviny:
4 filety z pstruha lososovitého, kešu oříšky 80 g, rozmarýn 2 snítky, tymián, polovina citrónu, petrželka kudrnka, sůl, olej, brambory, 100 g másla, 1 cibule, 500 g listového špenátu, 2 lžíce smetany

Postup:
Kešu oříšky, kudrnku, lístky rozmarýnu a tymiánu a šťávu z půlky citronu nahrubo umixujeme, až vznikne jakási drobenka. Porce pstruha osolíme a navrch rozprostřeme ořechovou směs. Lehce přitlačíme. Zastříkneme olejem a pečeme v troubě na pečícím papíru při 200 stupních 15 minut.
Brambory oloupejte a ve slané vodě je uvařte doměkka - trvá to tak čtvrt hodiny. Špenát propláchněte pod tekoucí vodou, otřepejte a nakrájejte na hrubší proužky.
V pánvi rozpusťte máslo, osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vsypte špenát, mírně osolte a smažte tři minuty za stálého míchání. Špenát mezitím výrazně ztratí na objemu a zvláční, ale zůstane krásně zelený. Pak ho ještě zjemněte smetanou.
Uvařené brambory vsypte do mísy a šťouchadlem nebo kvedlačkou je rozdrťte nahrubo. Vetřete špenát i s máslovou šťávou, podle chuti dosolte a podávejte.

Delikátní chuť pstruha nevyžaduje příliš složité úpravy ani výraznější kořenění.

Pstruh v kuchyni se upravuje především pečený na pánvi nebo v troubě. Můžeme ho smažit, grilovat, zapékat, pošírovat a vynikající je i uzený.

Pstruh obecný, forma potoční (náš původní)

Nejchutnější kousek ze pstruha jsou jeho miniaturní líčka. Leží v místech kousek pod očima. Stačí vyvinout lehký tlak špičkou rybího nože a hned se na ně dostaneme.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.