Za velrybou do hlubin aneb Do vod světových moří s naším prvním akvanautem Pavlem Grossem

Kdo je akvanaut a jaký má tento výraz vztah k obdobnému kosmonaut? V dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" to vysvětluje ten nejpovolanější - akvanaut Pavel Gross. První náš akvanaut, kterého ale málokdo u nás zná. Ve světě je ale uznávaným specialistou, průkopníkem, potápěčem, společně s Jaroslavem Kohoutem výrobce pěti malých ponorek a mohl bych v jeho aktivitách pokračovat. 

Mnohé se na rozhlasových vlnách dozvíte od sugestivního vypravěče a skvělého chlapa Pavla Grosse.

Voda a volný vesmír

Pohyb pod vodou a ve volném kosmickém prostoru je svým způsobem podobný, říká Pavel Gross a potvrzuje mi tak při rozhovoru, co už trochu znám z vyprávění kosmonautů, kteří ve vodě pohyb ve stavu beztíže trénují.

A hned od začátku našeho setkání je patrné zaujetí mého hosta u mikrofonu pro svět pod vodní hladinou. Přitom jeho první ponor s vlastnoručně vyrobeným kyslíkovým přístrojem málem skončil tragicky…

Od rybníků do moří

Čtěte také

Třeboňsko dalo do vínku akvanauta Pavla Grosse - jak on často s nadsázkou říká - vodu do hlavy. Cestujeme s ním od od rybníků do světa hlubokých vod moří a oceánů. Co dělá akvanaut při dlouhodobém pobytu pod hladinou? Není to nuda? Uslyšíte, že určitě ne.

I pod vodou se prý dá chodit na vycházky a výhledy před spaním v podvodním stanu údajně nabízejí neskutečné pohledy. A dozvíte se také co a jak chutná v podvodních objektech.

Verneovka v kufříku a vyděšená plavkyně

Čtěte také

Můj cestovatelský kufřík skrýval i tentokrát pár předmětů k rozhovoru pro pořad "Na cestách". Pavel Gross okamžitě reagoval na knihu Jules Verne - Dvacet tisíc mil pod mořem. To byla moje bible.

A naše nesmírně zajímavé povídání pokračovalo často i dost humorně. Jen si poslechněte, jak to na rybníce v jižních Čechách vypadalo, když se vedle plavající dámy vynořil kluk v plynové masce, upravené pro potápění.

Za velrybou do hlubin

Cestujeme na rozhlasových vlnách s Pavlem Grossem a v pořadu se dostaneme i do vod u Filipín. Tam se náš akvanaut tak vášnivě pustil za velrybou, že si neuvědomil, do jaké hloubky se vydal.

Jeho chápavá manželka Líba, která má pro potápění nejen pochopení, ale s mužem se jezdí po světě i sama potápět, už prý měla tehdy skutečně obavy. "Dopadlo to dobře, jinak bych tu nebyl" - říká k tomu lakonicky Pavel Gross.

Ponorka v důlním vozíku

V pořadu "Na cestách" zamíříme s akvanautem Pavlem Grossem například i do Akabského zálivu Rudého moře, kde ponorku Geo, postavenou společně s Jaroslavem Kohoutem, potřebovali přepravovat z montážní haly denně na vodu na vzdálenost asi sedmdesáti metrů. Nakonec jim pomohly staré koleje a důlní vozík z měděných dolů.

Akvanaut - filmový příběh

Jedna z ponorek Pavla Grosse a Jaroslava Kohouta byla nedávno k vidění i uprostřed Prahy. V pasáži Lucerna ponorku E2 obdivovaly stovky lidí, nejen účastníci premiéry filmu Akvanaut.

Dokument scénáristy a režiséra Miroslava Náplavy mapuje životní cesty konstruktéra, vynálezce a vizionáře Pavla Grosse, díky kterému jsme třetí zemi světa, která měla svého akvanauta.

V hloubce nejde pískat

Čtěte také

Pod vodu jde normálně žít, tvrdí host pořadu "Na cestách". Ale hvízdat si tam prý ani v miniponorkách nemůžete. Atmosféra světa v hlubinách je ale úžasná a to je to, co Pavla Grosse láká. Je to podle něho svět, který má i své specifické počasí. A také vás napadlo, jestli se náš akvanaut, kterému bych jeho neuvěřitelných víc než osmdesát rozhodně nehádal, ještě potápí?

V pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem se od Pavla Grosse, který byl po roce 1968 nucen zůstat ve Švýcarsku, dozvíte, že se naposledy potápěl před Vánocemi v Atlantiku. Zajímaly ho vraky lodí, tak jako třeba na Maltě a na Filipínách. A co má aktuálně za nápad? Záložní mini dýchací přístroj.

Na cestách i pod vodou s Pavlem Grossem v pondělí 20. února po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související