Z vlastního bytu se stala modla. Bytová družstva ale slučují výhody vlastnického a nájemního bydlení

6. červen 2022

Jsou bytová družstva jen výdobytkem minulého režimu nebo zažívají v současnosti opětovný rozkvět? Jaké jsou výhody takového bydlení, jaká jsou práva a povinnosti družstevníků a co je možné dělat například s možnými neplatiči? O tom všem je dnešní radioporadna.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Ing. Jan Vysloužil hovoří v naší radioporadně na téma: práva a povinnosti členů bytových družstev.

Jan Vysloužil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Viděl jste film Vlastníci?
Viděl a velmi jsem se u něj bavil. Vzpomínal jsem na některé své schůze a říkal jsem si, že v tom filmu je to jen takový slabý odvar toho, co někdy skutečně zažíváme v praxi.

Nositelem úvěru je bytové družstvo a žadateli o přidělení družstevního bytu stačí hotovost na úrovni čtvrtiny budoucí hodnoty bytu.
Ing. Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev

Bydlet v určitém společenství je samozřejmě vždy o respektování těch druhých. Na druhou stranu, jak velké je dnes družstevní bydlení téma, nepojí se spíše s předrevoluční dobou?
Musím říci ano, pojilo. A použil jsem minulého času, protože jsme se skutečně po revoluci setkávali s takovým názorem, že družstva obecně, protože máme nejen bytová, ale i výrobní či spotřební a další, že jsme nějakým reliktem předchozího režimu. Ale není to tak.

Čtěte také

Prvá družstva obecně vznikala už v roce 1847, takže my teď slavíme 175. výročí založení prvních družstev. A první bytová družstva začala vznikat počátkem 19. století. V té době naši předci určitě nepřemýšleli o tom, že budou budovat nějakou rozvinutou společnost.

Jde určitě o celosvětový fenomén, ale fungování bytových družstev se asi změnilo po roce 1989. Tedy jak se takovému bydlení teď daří?
Myslím si, že se mu daří relativně dobře, začínáme vnímat obrat k lepšímu. Protože bydlení v družstevních bytech se dostalo i nové koncepce bydlení 2021+, kterou schválila předchozí vláda v dubnu loňského roku.

Tato nová koncepce staví na třech základních formách bydlení. Na vlastnickém bydlení, nájemním a po dlouhé době také družstevním, kdy začínáme hovořit o tom, že družstevní forma bydlení má své výhody. Má svoji tradici na celém světě. To není výmysl Evropy, vzniklo to za mořem. A my se setkáváme s družstevníky také z asijských států, tedy skutečně jde o celosvětový trend.

Čtěte také

Z vlastnického bydlení se po revoluci stala určitá modla, ale ono není dosažitelné pro všechny. Tedy družstevní bydlení je dostupnější formou, dá se to tak říct?
Určitě. Vy jste teď přesně řekla ten výraz, že se z vlastnického bydlení stala modla. Protože do té doby bylo všechno všech. Všichni se vzhlédli v tom, že chtějí bydlet ve vlastních bytech a mít vlastní domek je jakýsi symbol úspěšnosti a všechny ostatní formy bydlení byly přehlíženy a dívalo se na ty, kteří bydleli v nájmu, jako na ty méně úspěšné.

Nicméně ve světě je nájemní forma bydlení velmi oblíbená. A ona má své výhody. Každá forma bydlení má své určité výhody, ale i nevýhody a družstevní bydlení je někde na pomezí toho vlastnického a nájemního. Takže slučuje určité výhody obou těchto forem.

Čtěte také

Je to cesta například pro lidi, kteří nedosáhnou na hypotéku?
Samozřejmě. Zejména v dnešní době, kdy banky opět začínají zpřísňovat své podmínky, tak je družstevní forma bydlení určitě cestou, jak docílit na své, v uvozovkách, vlastní dostupné bydlení. Protože nositelem úvěru je bytové družstvo a vám, jako žadateli o přidělení družstevního bytu, stačí, když máte hotovost zhruba na úrovni 20 až 25 procent budoucí hodnoty bytu.

Kolik lidí žije v současnosti v družstevním bydlení?
Za celou éru družstevní bytové výstavby bylo u nás postaveno zhruba 1 000 000 družstevních bytů. Nicméně po revoluci byl zákonem o vlastnictví bytů nastartován dlouhodobý proces převodu bytů družstevních do osobního vlastnictví. Tedy v tomto okamžiku můžeme říct, že v družstevních nájemních bytech bydlí zhruba 300 000 občanů České republiky.

Čtěte také

Družstevní byty se postupně a v souladu se zákonem převáděly do osobního vlastnictví. A v těch domech nám začala vznikat společenství vlastníků s právní subjektivitou. Tady se oklikou vracíme k onomu filmu, jak jsme zmínili v úvodu.

Mohou se k takovému bydlení třeba i lidé, kteří jsou v rejstříku dlužníků? Je to varianta?
Tady si myslím, že by družstvo bylo velmi opatrné, protože placení záloh a poplatků spojených s užíváním družstevního bytu patří k jedné ze základních povinností. To znamená, pokud by přišel nějaký žadatel o přidělení družstevního bytu a družstvo zjistilo, že je v rejstříku dlužníků, velmi pravděpodobně by takový člověk nebyl přijat za člena družstva.

Jan Vysloužil a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou bytovou radioporadnu s Ing. Janem Vysloužilem, předsedou Svazu českých a moravských bytových družstev, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související