Při pořizování bydlení se vždy obraťte na odborníka. Důležité ale je, jak si vybrat toho správného

11. listopad 2021

Mladí lidé mají s bydlením dlouhodobé problémy, nájmy jsou vysoké, na hypotéky není snadné dosáhnout. V posledních letech pak bytová nouze začíná trápit i stále více seniorů. Ceny bytů přitom stále rostou. V naší radioporadně přidáme možná vysvětlení a hlavně rady, jak postupovat, pokud hledáme byt.

Generální sekretář Asociace realitních kanceláří České republiky Ing. arch. Jan Borůvka, CIPS je hostem naší radioporadny.

Jan Borůvka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. arch. Jan Borůvka, CIPS

absolvoval studium na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Působil jako projektant v architektonickém ateliéru Hydroprojekt. Od roku 1991 zastává funkci generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK). Je jednatelem školicí a poradenské společnosti Informační centrum ARK a realitním konzultantem.

Podle posledních zveřejněných údajů ceny bytů vzrostly až 50 procent. Proč tomu tak je?

Já bych byl s těmi procenty opatrný. Jednak je důležité to vztahovat k nějakému období, od kdy ceny stouply, a o kolik. Pokud bychom to srovnali s obdobím před rokem, tak podle našich statistik například v Královéhradeckém kraji stouply ceny nemovitostí zhruba o necelých 30 procent. Těch 50 procent a víc se týká třeba ústeckého regionu. Samozřejmě je to vždy ve vztahu k tomu, jak vysoké už ceny byly. Tedy vyšší ceny jsou v Praze, ale vystoupily o něco méně v procentuálním pohledu.

Čtěte také

Co ovlivňuje to navýšení cen?

Těch vlivů je spousta. Určitě to ovlivnily doteď velmi dostupné hypotéky. A potom samozřejmě celá covidová situace vyústila v obavy, co bude. Zvyšuje se inflace, nastávají problémy a lidé mají značné úspory. Tedy nejen snadno přístupné hypotéky, ale i to, že někdo má úspory a bojí se, co s těmi penězi bude, způsobí, že je chce někam uložit. Investovat třeba do nemovitostí.

Dá se podle vás mluvit o bytové krizi v naší zemi?

Myslím si, že o úplně zásadní bytovou krizi nejde. Teď je prostě velká poptávka a nedostatek, jak onu poptávku uspokojit. To způsobí samozřejmě růst cen. Kdo si uvažuje o tom, že něco koupí, tak to cítí jako krizi. Najednou jsou vysoké ceny. Ten, kdo zrovna chce něco prodat, tak to vidí naopak jako velkou příležitost.

Podstatné je uvědomit si, že bydlení v nájmu není žádná ostuda. Je to normální způsob života všude na západ od nás.
Ing. arch. Jan Borůvka, CIPS, Generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Populaci můžeme rozdělit podle mě do tří částí. Bohatí, kteří investují do bytů. Pak uprostřed skupina lidí, která bydlí ve svém a těžce to vše zvládá. A pak jsou tady ti, kteří žijí v nájmu nebo u rodičů. Která skupina je největší?

Nejsem statistický úřad a ani nevím, jestli je to takto sledováno. Určitá nespokojenost, že nemáme to, co si představujeme, tady bude vždy. Důležité je uvědomit si, a to je u nás hodně těžké, že bydlení v nájmu není žádná ostuda. Je to normální způsob všude na západ od nás. My jsme trošku zvyklí na něco jiného.

Čtěte také

Mám pocit, že to je dáno komunistickou minulostí a následným prodejem městských bytů, ke kterým se teď především mladí nedostanou.

V podstatě to bylo tak, že v té době ty byty byly lidem rozdány. A někteří s nim přišli, ani nevěděli jak. Ovšem ne každý samozřejmě dostal byt. Komunisté rádi říkají, že tenkrát měli lidé zajištěno bydlení. Ale není to pravda, dostalo se jen na někoho. Možná v některých oblastech to bylo snazší než jinde.

A k těm bytům samozřejmě přišlo velké procento lidí, čili dnes máme, řekněme, 70 procent vlastníků bydlení. Ale vydělat si na bydlení a koupit si bydlení, to je trošku jiný proces. A všude v tržních ekonomikách je to poměrně složitý proces. A mladí lidé to prostě mají složitější.

Čtěte také

Dlouhodobě se říká, že trh s realitami je džungle. Je tedy dobré hledat makléře nebo raději jednat na vlastní pěst?

Zastupuji realitní kanceláře, tak těžko budete ode mne očekávat, že budu doporučovat, že to mají lidé dělat sami na vlastní pěst. Ale já si skutečně myslím, že je dobré se obrátit odborníka. Ale důležitý je, jak si ho vybrat. Určitě doporučuji se obrátit na makléře, který na trhu už nějaké roky působí a vyzná se. Poradí vám, za kolik je co možné koupit, abyste zbytečně nepřepláceli. A pomůže vám i vyhledat vhodnou nemovitost.

U nájemního bydlení je lepší mít podle vás smlouvu na dobu určitou nebo na určitou?

To je docela zásadní otázka. Určitě se to bude koukat jinak nájemník a jinak pronajímatel. Pro každého tam je vždy jakási jiná výhoda, čili nelze říct, co z toho je výhodnější nebo lepší. Pro nájemce bude zřejmě výhodnější pořídit smlouvu na neurčitou dobu. Ta se dá nějakým způsobem vypovědět, nemusí tam být do nekonečna.

Čtěte také

Na druhou stranu pro vlastníka je výhodnější většinou v dnešní době spíš smlouva na dobu určitou. A to z toho důvodu, že nájemce, coby spotřebitel, je poměrně hodně chráněn. A potom pro pronajímatele může být problematické nájemce vystěhovat. Uplynutím té doby prostě nájemní vztah končí, takže vlastník má jakési jistoty vzhledem k možnému vystěhování.

Co všechno byste doporučil, aby v nájemní smlouvě bylo? Nejen, co se týče kauce, ale na co bychom měli pamatovat, pokud chceme mít jistotu?

Ano, kauce tak být má a musí. To je vždy ze strany toho pronajímatele. Ale na tu smlouvu se musíme koukat vždy ze dvou stran. Nájemníkům bych opět doporučil, aby se obrátili na profesionála, buď na realitní kancelář nebo třeba na právníka. Ten jim poradí a bude dbát na jejich ochranu. Ale to platí vlastně také pro pronajímatele. Je to dobré pro ochranu obou stran.

Jan Borůvka a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o trhu s nemovitostmi s Janem Borůvkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související