Vzácné varhany se po 11 letech oprav vrátily do kostela sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem

6. červenec 2020 09:08

Kostel svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem má opět funkční varhany. Ty se do památky vrátily po náročné a kompletní obnově. Nástroj pochází z první poloviny 19. století a slyšet nebyl dlouhých 50 let.

V kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem můžeme slyšet úplně nový zvuk varhan. Jan Staněk z Domova Svatého Josefa v Žirči nám zahrál pár tónů na opravený nástroj.

Čtěte také

„Troufám si říct, že takto zdejší varhany nezněly nikdy. Byly zkonstruovány v roce 1829, tedy krátce po napoleonských válkách, kdy toho materiálu moc nebylo. To znamená, že při restaurování jsme v nich našli spoustu nekvalitních materiálů. Tedy tvrdím, že takto krásně tyto varhany nikdy nehrály."

Nástroj je to obrovský. Když se podíváme na píšťaly, tak jsou určitě větší než výška člověka.

„Tyto varhany jsou navíc nejen obrovské, ale navíc výjimečné. Jsou výjimečné tím, že je zkonstruoval lokální varhaník Johann Antonín Barth z Dolní Olešnice. On těch nástrojů udělal mnoho, ale do dnešní doby se jich dochovalo jen sedm. A jedny z nich jsou tady v Žirči. A hry jsou už schopné pouze dvoje varhany tohoto autora. A koncertní hry jsou schopné jen tyto žirečské."

Skončila jejich náročná obnova. Co všechno se muselo vyměnit a opravit?
„Úplně všechno. Od A do Z. Restaurování probíhalo úplně ve všech částech varhan. Měchy, samotný hrací stůl, všechny píšťaly prošly buď rekonstrukcí nebo restaurováním. A toto celé díly trvalo neuvěřitelných 11 let.

Čtěte také

„Ještě je zajímavé, že jsme všude o varhanách četli, že jsou barokní. Ale když se zaposloucháte do jjejich tónů, tak to je jasná romantika."

Jdeme nahlédnout přímo mezi píšťaly a podívat se do hlavního stroje varhan.

Zvuk varhan v kostele sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem si budou moci zájemci poprvé poslechnout o Anenské pouti, která se uskuteční 25. července.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související