Varhany z 18. století v kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici dosluhují a musí se opravit

7. únor 2020 10:01

Poslední velkou opravu varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici provedli odborníci v roce 1940, od té doby se nástroj dočkal jen dílčích drobných zásahů. Podle varhaníka Josefa Kašpara se na vzácné varhany v současnosti už při hře nedá spolehnout.

Klávesnice u zdejších varhan jsou již notně opotřebené.

Čtěte také

„Už pamatují nějaký ten měsíc a roky služby. V podstatě tady vidíme dvoumanuálový nástroj, tento hrací pult má asi 29 rejstříků. Dispozice tohoto nástroje byla postavena do romantického stylu. To znamená, že rejstříky, které jsou tu použity, patří k romantickým nástrojům," popisuje Josef Kašpar.

„Vzhledem k technickému stavu nám ne všechny píšťaly hrají. A když chci z nástroje například při bohoslužbách něco dostat, tak už člověk musí vědět, na co sáhnout nebo naopak, kam nesahat. Aby zase nehrálo to, co nemá."

Varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie v České Skalici dosluhují

V čem by měla spočívat oprava? Co varhany potřebují?

„Jelikož se jedná o pneumatickou trakturu, systém ovládání vzduchu do píšťal, tak to vykazuje značnou poruchovost. A zejména, pokud je v létě suché počasí," říká Josef Kašpar.

Čtěte také

Co se týká píšťal a velkého varhanního tělesa, tam je také zapotřebí nějaké renovace?

„Rejstříková dispozice by měla asi zůstat zachována. Všem varhaníkům, kteří zde hráli, se toto obsazení líbilo. Včetně kostelní akustiky, krásně to zaplňuje prostor. Uvnitř varhanáři prošli skříň a zásadní změna by měla nastat v tom, že ovládání, když to řeknu laicky, vzduchu do píšťal, bude přes elektromagnety. Což je v poslední době takový trend, který se používá," dodává Josef Kašpar.

Farnost v současné době očekává odbornou zprávu o stavu zdejších varhan. Podle ní se bude vypracovávat další studie na jejich opravu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související