Lidé v Olešnici v Orlických horách mohou opět ve svém kostele poslouchat opravené varhany

27. prosinec 2019 09:52

Kostel sv. Máří Magdaleny v Olešnici v Orlických horách má opět funkční varhany. Peníze na jejich opravu získala obec především z veřejné sbírky. Podrobnosti zjišťovala přímo na místě reportérka Jana Házová, která se k samotnému nástroji na kruchtě kostela vypravila.

Jdeme se podívat dovnitř do kostela. A musíme říct, že se nám naskytl úplně jiný pohled, než když jsme tady byli minule. Prostor je dokonce i prosvětlený.
„Protože tady byl veliký, starý měch. Ovšem byl již hodně poničený, prožraný červotočem, měch byl děravý, takže jsme jej odstranili a máme nový měch. Ten je malý a skrývá se uvnitř varhan," vysvětluje Eva Bezstarosti, která v kostele ukazuje zájemcům památky.

Čtěte také

Díváme se na velikou skříň varhan. Ty jsou nové. Když jsme tu byli naposledy, tak byly opravdu v žalostném stavu a zakládala se sbírka.

Na tu se zeptáme nezávislé starostky Olešnice v Orlických horách Evy Stojkové. Očividně se povedlo vybrat dost peněz na opravu varhan.
„Povedlo se, vybrali jsme celkem 193 tisíc korun. Přispívali místní občané, starousedlíci i ti, co k nám jezdí na chaty a mají nějakou vazbu k našim horám a přímo k Olešnici. I s pomocí dotace z Královéhradeckého kraje, která činila 75 tisíc korun, tak se povedlo varhany opravit."

„Klávesnice je docela malá, ale vše zvládne. Je opravená, některé pedály jsou vyměněny. Část prvků je původních, některé půltóny však byly úplně pryč, klapky chyběly."

Eva Bezstarosti sundala zadní víko varhan a nahlížíme dovnitř.
„Jsou vidět dřevěné a cínové píšťaly. Ony cínové píšťaly uvnitř varhan jsou jen vyčištěné. A některé malé píšťalky jsou i nově vyrobené."

Kdo by chtěl varhany vidět a slyšet na vlastní uši, tak má šanci v pátek 27. prosince, kdy se v kostele sv. Máří Magdaleny v Olešnici v Orlických horách koná slavnostní koncert.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související