Kostel v Bartošovicích v Orlických horách slouží jen třem farníkům, ti se o něj ale vzorně starají

3. listopad 2019 09:36

Kostel v Bartošovicích v Orlických horách má za sebou generální opravu. Přesto se dál pracuje na drobných úpravách. Místo slouží jen několika málo farníkům, na druhou stranu jeho unikátní umístění láká turisty. S nezávislým starostou a zároveň členem církve Lubošem Tylšem si památku prohlédla reportérka Jana Házová.

Kostelík sv. Máří Magdalény nás vítá zvoněním. Málokdy se vidí v uvozovkách vesnický kostel v tak bezvadném stavu. Je krásně opravený.

Čtěte také

Přitom v Bartošovicích v Orlických horách mají jednu takovou kuriozitu.

„Ano, naše vesnice má 200 stálých obyvatel a dá se říci, že naše farnost je tedy opravdu miniaturní. Můžeme k tomu připočítat ještě Orlické Záhoří, protože tam pan farář zajíždí," usmívá se Luboš Tylš.
„Mé děti už odešly studovat, takže se dá říct, že v naší obce jsme jen tři farníci."

Vešli jsme do interiéru kostela, ten se ovšem ukrývá za mřížemi.

Kostelík sv. Máří Magdalény v Bartošovicích v Orlických horách

„My jsme v letošním roce instalovali tuto mříž. Ona byla nedaleko vstupních dveří. Tak jsme ji posunuli dál pod kúr, aby lidé mohli vstoupit do hlavní lodi kostela. A mohli se cítit být součástí onoho prostoru a mohli unikátní barokní výzdobu, která tady je."

Čtěte také

Říká se, že je někde práce jako na kostele. Tady je již spousta práce uděláno a hotovo. Přesto, když se návštěvník pozorně podívá, tak jedna stěna je holá a jsou na ní vidět cihly. Je to schválně nebo se tam pracuje na opravách?

„Tam, kde je vidět otlučená omítka, tak je to z toho důvodu, protože za oltářem byla dřevomorka. Proto se to osekalo, aby mohla zeď vysychat. A oltář vypadá podobně, jako plachta, která je tam natažená. Oltář je na ní zpodobněný a v současné době se restauruje," dodává Luboš Tylš.

Kdo by se chtěl podívat až do samotného nitra kostela v Bartošovicích v Orlických horách, musí si půjčit klíče na zdejším obecním úřadě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související