Obec Zdobnice pokračuje v záchraně kostela Krista Dobrého pastýře z druhé poloviny 17. století

23. květen 2019 10:13

Víc než jeden milion sto tisíc korun utratí letos Zdobnice na Rychnovsku za další fázi opravy tamního barokního kostela Krista Dobrého pastýře. Obec pracuje na záchraně kulturní památky už třetím rokem a do její obnovy investovala ze svého rozpočtu už zhruba 4 miliony korun. 

Zatím se pracovalo hlavně uvnitř jednolodní stavby. Letos se kostel začne měnit i z venku. Přímo na místě natáčel reportér Václav Pilný.

Železniční trať údolím Zdobnice byla hotová za rok. V roce 1906 ji pomáhali stavět tuneláři z Itálie

Železniční trať (ilustrační foto)

Malebná trať mezi Doudleby nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách loni oslavila už 110 let od svého otevření. Technicky se jedná o zajímavou stavbu, která překonává nemalé převýšení, vede několika tunely a přitom krásnou přírodou Orlických hor. Právě historii tohoto technického díla připomíná výstava, kterou si můžete posledních několik dní prohlédnout ve Vambereckém muzeu krajky. Expozici připravil Tomáš Zelenka, kterého se ptal reportér Jiří Fremuth.

„Kostel jsme převzali, abychom ho mohli opravit. Naši předci se na této přes 300 let staré stavbě hrozně nadřeli. A je škoda, jde o dominantu obce, aby to chátralo a spadlo. Stejně bychom s tím jednou měli velké starosti, co s tím dál," vysvětluje nezávislý starosta Zdobnice Petr Novotný.

A hned doplňuje: „Kostel jsme odvodnili, udělali jsme mu z části provětrávání, nějaké venkovní kanály, které už zasahují dovnitř. Je zapotřebí to ještě v dalších etapách propojit. Čili stavba nám krásně vysychá. Na stropě byly shnilé trámy, takže jejich části se podařilo opravit v loňském roce. Dělala se omítka, ještě tedy nejsou hotové štukatérské práce."

Co stavbu čeká v letošním roce?

„Letos opravíme věž, kterou sundáme jeřábem. Uvnitř je celá shnilá. Takže půjde celá opravit, oplechovat a natřít. A potom ji krásnou zase dáme nahoru. A obec bude ještě také financovat opravu ciferníku věžních hodin, oken a fasády věže. Ještě jsme letos získali projektovou dokumentaci na elektrifikaci kostela. Abychom si tam mohli rozsvítit. Případně pořídit elektrický stroj na hodiny. Protože ten stávající už asi nedáme dohromady, ten je v dezolátním stavu a nepoužitelný."

Zdobnice na Rychnovsku opravuje barokní kostel Krista Dobrého pastýře

Jak dlouho budou ještě opravy probíhat, než bude kostel kompletně hotov?
„Já osobně to vidím ještě na takových sedm let," dodává nezávislý starosta Zdobnice na Rychnovsku Petr Novotný.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související