Unikátní gotický kostel v Králově Lhotě potřebuje opravit. Nové střechy by se měl dočkat příští rok

16. březen 2019 10:31

Gotický kostel v Králově Lhotě na Královéhradecku se v příštím roce dočká základních oprav. Ty se budou týkat především střechy. O unikátní stavbu se zajímala reportérka Jana Házová.

První zmínka o kostele svatého Zikmunda v Králové Lhotě je z roku 1344, od 18. století má současnou podobu.

Unikátní gotický kostel v Králově Lhotě potřebuje opravit

Podle nezávislého starosty Jiřího Nováka byl kostel naposledy opravován už před několika desítkami let. A přestože stavba obci nepatří, má zájem na tom, aby byla v pořádku.
„Jde o majetek církve. Ale je zapotřebí, aby se natřely střechy. Mluvil jsem s panem farářem a mají snad na příští rok naslibovány nějaké finanční prostředky. Tak si myslím, že by se o to mohl konečně někdo začít trošku zajímat a starat."

Obec v minulosti několikrát církev oslovila s žádostí o alespoň minimální údržbové práce. Nesetkala se ale s kladnou odezvou.

V Králově Lhotě budou mít nové kulturní centrum. Vzniká ve staré kovárně ze 17. století

Ve staré kovárně ze 17. století vzniká v Králově Lhotě nové kulturní centrum

V Králové Lhotě dosud chyběl prostor pro pořádání místních kulturních akcí. Ten teď vzniká ve staré kovárně ze 17. století. Vnitřní práce jsou téměř dokončeny, zbývá ještě venkovní část. Do obce, která má něco málo nad 200 obyvatel, se vypravila reportérka Jana Házová pro podrobnosti. 

„S minulými faráři jsme jednali, řekli jsme jim vždy, že by bylo zapotřebí, aby se o tu stavbu někdo postaral. Ale nebyli vstřícní."

Kostel má nyní na starost nový administrátor farnosti Českého Meziříčí farář Václav Loukota. O stavu kostela ví a má zájem ho co nejdříve řešit.
„Tento rok žádáme o grant na opravu střechy kostela v Králově Lhotě. Máme tam šindelovou střechu, která potřebuje nátěr, případně pokud to bude nutné nějaké nutné opravy. Grant by měl být určen právě na tuto opravu."

Kromě samotného kostela je ovšem podle starosty Jiřího Nováka také nutné opravit například pískovcový křížek z 19. století, který stojí před kostelem.
„Tam je plůtek v havarijním stavu, jsou tam polámané litinové vrchy. Sousoší by také chtělo opravit a už hodně dlouho tam chybí jeden svatý andělíček."

Unikátní gotický kostel v Králově Lhotě potřebuje opravit

Farář Václav Loukota dodává, že v budoucnu bude církev pamatovat i na drobnější opravy.
„Mohu říci, že budeme postupovat po etapách. Samozřejmě, pokud budou finanční prostředky, tak dobrá vůle nebude chybět. A budeme pokračovat v dalších opravách. I oprava tohoto křížku do toho bude spadat."

Obec je podle starosty připravena podílet se na opravách stavby. Nabízí například pomoc s vyřizováním dotací. Pokud se podaří sehnat peníze, dočká se kostel prvních oprav už v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související