Netradiční forma sbírky. Lidé na Novém Hrádku si mohou koupit kousek střechy místního kostela

24. únor 2019 10:27

Řemeslníci v tomto roce dokončí opravu střechy kostela na Novém Hrádku. Dvě třetiny jsou už hotové, zbývá jen ta poslední. Jenže právě na ni farnost nemá dostatek peněz. Proto ve spolupráci s městysem nabídla občanům možnost část střechy si koupit. U kostela na náměstí se s páterem Jindřichem Tlukou sešla reportérka Jana Házová.

Veřejná sbírka má pomoci chátrajícím kostelům na Broumovsku

Unikátní kostely na Broumovsku - Heřmánkovice

Na Broumovsku už desítky let chátrá skupina kostelů. Místní farnost chce proto provést alespoň nejnutnější opravy, především střech, fasád a části interiérů. V letošním roce se tak církev chystá žádat o dotaci zhruba 40 milionů korun, shání ale peníze na nutnou spoluúčast. Církev tak shání peníze prostřednictvím veřejné sbírky.

Kostel sv. Petra a Pavla je monumentální stavbou. Stojíme přímo pod věží.

„Říkáte to správně, ale samozřejmě věž není jedinou součástí kostela, ale je zaručeně nejvyšší. Máme tady na tomto místě letopočet nad hlavním vchodem, je tam uvedeno 1723. Tedy za čtyři roku, dá-li Bůh, budeme slavit 300 let tohoto chrámu Páně, který byl ovšem přestavován. A my se snažíme pokračovat ve stopách našich předků," říká Jindřich Tluka.

A děje se tak i nyní. Když obejdeme stavbu, tak uvidíme, že část střechy je už nová. Ale něco ještě zbývá dodělat.

Lidé na Novém Hrádku si mohou koupit kousek střechy místního kostela

„Ano, něco je ještě zapotřebí udělat. Ale těší mne, že jsme za uplynulé dva roky udělali dvě třetiny z oné zamýšlené opravy. A teď přicházíme na stranu k náměstí, kde je to pěkně vidět. Začali jsme nad presbytářem a sakristií, to je ta část úplně napravo. A čeká nás poslední část přímo nad námi. Věž už hotová je."

A tak farnost poprosila zdejší farníky a další obyvatele o pomoc

„Když se podíváme na opravenou část, byly to dvě fáze, tak každá byla zhruba za 1,5 milionu korun. To bychom samozřejmě nemohli dát vlastními silami dohromady. Děláme tedy sbírky mezi farníky."

Byla zvolena trochu netradiční forma sbírky. Každý zájemce si může koupit kousek střechy!

„Každý, kdo přispěje částkou 3 000 korun a více, tak si koupí jednu střešní šablonu. Ta ovšem zůstane na střeše. Také střecha zůstane na kostele a kostel zůstane majetkem farnosti," vysvětluje Jindřich Tluka.

Lidé na Novém Hrádku si mohou koupit kousek střechy místního kostela

A na závěr dodává: „Nová střešní krytina by měla vydržet 100 let. Věřím, že za tu dobu to nebude zapotřebí opravovat, že to vydrží."

Pokud se podaří sehnat dostatek finančních prostředků, třetí etapa opravy střechy kostela by měla na Novém Hrádku na Náchodsku začít v polovině roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související