Z vesnice Vrchní Orlice na Rychnovsku zbyl už jen barokní kostel. Ten je ale v dezolátním stavu

27. červenec 2019 09:53

V zaniklé vesnici Vrchní Orlice na Rychnovsku zbyla už jen jediná stavba. Tou je barokní kostel, který je ale v dezolátním stavu. Oficiálně patří k obci Bartošovice v Orlických horách, která se ho snaží zachránit před úplnou zkázou. Reportérka Jana Házová se k historické stavbě vypravila v doprovodu nezávislého starosty Luboše Tylše.

Přijeli jsme autem nad obec. Tato osada se jmenuje Vrchní Orlice. Stojí tu barokní kostel. Ten byl dříve centrem obce, která tady stávala. Měla přibližně 200, většinou německých obyvatel.

Ze zapomenuté obce „na konci světa“ se z Neratova stalo vyhledávané výletní místo

Neratov v Orlických horách je dnes turisty vyhledávané místo

Neratov v Orlických horách je dnes turisty vyhledávané místo, především kvůli unikátnímu kostelu s částečně prosklenou střechou. Současně v něm našli svůj nový domov lidé se zdravotním postižením. Nechybělo přitom mnoho a obec úplně zanikla. Německé obyvatele totiž po válce vysídlili, staří zemřeli a mladí odešli. Zmiňovaný kostel byl určený k demolici. O záchranu celé lokality se postarala malá skupinka nadšenců. 

„Dokonce tady v okolí byla i škola a hostinec. I různé dílny. Takže obec byla samostatná," říká Luboš Tylš.

Když se podíváme na kostel, tak vidíme, že z jednoho okna roste dokonce jakýsi strom. Jaký je tedy záměr s touto stavbou?
„Jak je patrno, kostel se nachází v havarijním stavu. Nejdůležitější je, aby do stavby neteklo. Protože v kostele je živá dřevomorka a ten napadený trám je zapotřebí vyměnit. A celou budovu nějak staticky zajistit, aby nehrozilo, že návštěvníci uvnitř utrpí nějakou škodu nebo zranění."

Na vlastní riziko se jdeme podívat dovnitř

Dveře kostela jsou odemčené a otevřené. Stropem je vidět až nahoru pod krov. A praskliny na zdech jsou tak trochu děsivé.

Barokní kostel svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici na Rychnovsku je v dezolátním stavu

Oltář se nachází v půlkulatém prostoru bez omítky. Na druhé straně stavby je vidět dokonce i poměrně prostorný kůr. Je tedy úmyslem tomuto kostelu úplně navrátit jeho krásu?

Obec Zdobnice pokračuje v záchraně kostela Krista Dobrého pastýře z druhé poloviny 17. století

Zdobnice na Rychnovsku opravuje barokní kostel Krista Dobrého pastýře

Víc než jeden milion sto tisíc korun utratí letos Zdobnice na Rychnovsku za další fázi opravy tamního barokního kostela Krista Dobrého pastýře. Obec pracuje na záchraně kulturní památky už třetím rokem a do její obnovy investovala ze svého rozpočtu už zhruba 4 miliony korun. 

„Určitě není cílem to dostat do nějaké původní podoby. Nebo sem navracet barokní výzdobu. Nám dává větší smysl zachránit onen kostel, aby vydržel pro další generace. Aby tady nikomu nic nehrozilo. Aby sem mohli lidé volně vstupovat i když musíme podstoupit riziko, že tady někdo něco poničí. Což se čas od času stává," doplňuje Luboš Tylš.

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Vrchní Orlici na Rychnovsku by se mohl dočkat oprav už letos na podzim. Případně nejpozději příští rok na jaře.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související