Výmalba kostela ve Studnici byla za normalizace odvážnou „pirátštinou“ Bedřicha Bartáka

28. květen 2019

Letošní Noc kostelů se konala také ve Studnici u Náchoda v kostele sv. Jana Nepomuckého. Všechny lavice zaplněné, slavnostní květinová výzdoba, venku spousta dětí. Lidé, kteří přišli, se mohli seznámit s životem a dílem Bedřicha Bartáka, autora výmalby studnického kostela, na které pracoval v létě roku 1979. 

Vzhledem k tomu, že to byly roky tvrdé normalizace, chtělo to kus odvahy, a to nejen od samotného umělce. To zdůraznila také jeho dcera Mgr. Anna Chytková, která svého tatínka - výtvarníka, scénografa, politického vězně oceněného titulem Rytíř české kultury 2019 In memoriam - na studnické Noci kostelů představila.

Hosty večera, jehož atmosféru pro vás zachytila redaktorka Romana Pacáková, přivítal v kostele sv. Jana Nepomuckého za pořadatele Marek Netresta.

Noc kostelů v kostele sv. Jana Nepomuckého ve Studnici

K oduševnělé náladě v kostele sv. Jana Nepomuckého ve Studnici velkou měrou přispělo také Hudební pásmo souboru Vox Humana pod vedením Karla Vika. Děti si užily tvořivou dílnu na téma "Vymaluj kostel"a všichni uvítali i posezení u kávy a dobrot dovedných studnických kuchařek.

Další kostely z broumovské skupiny sakrálních staveb se letos dočkají výrazných oprav

Kostel svatého Jakuba Většího v Ruprechticích na Broumovsku čeká oprava

Některé monumentální stavby z Broumovské skupiny kostelů jsou pod lešením. Nejvíc práce bude na kostelech v Ruprechticích a Vernéřovicích. V kostele svatého Jakuba Většího v Ruprechticích je podle faráře Martina Lanžiho všechno připraveno, stačí jen začít. Přímo ke kostelu zamířila i reportérka Jana Házová. 

Výtvarník, grafik, scénograf a restaurátor, a také politický vězeň komunistického režimu Bedřich Barták se narodil v roce 1924 v Plzni v rodině Antonína Bartáka, dirigenta a šéfa tamní opery Divadla J. K. Tyla.

Po studiu na gymnáziu zamířil na Státní grafickou školu v Praze. V roce 1943, koncem druhého ročníku, byl totálně nasazen jako pomocný dělník - v letech 1943-44 v ČKD Praha, a pak od ledna do května 1945 ve Škodových závodech Plzeň. Po válce byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde studoval v letech 1945-50. Aby mohl finančně podporovat své rodiče, při studiu pracoval jako scénograf plzeňského divadla a jako grafik v Gramofonových závodech Praha, kde mimo jiné vytvořil logo Supraphonu - lva s lyrou.

Dílo Bedřicha Bartáka zahrnuje také restaurování interiérů a výmalbu řady kostelů v oblasti Orlických hor. Například:
Brumov-Bylnice, kostel sv. Václava
Sedloňov v Orlických horách, kostel Všech svatých
Bystré v Orlických horách, kostel sv. Bartoloměje, kaple sv. Jana Nepomuckého
Ohnišov, kostel sv. Cyrila a Metoděj
Studnice u Náchoda, kostel sv. Jana Nepomuckého
Brandýs nad Orlicí, kostel Nanebevstoupení Páně, kostel sv. Jiří
Této kapitole jeho tvorby se věnuje kniha Kostely a kaple Bedřicha Bartáka, na jejímž vydání se podílela také jeho dcera Mgr. Anna Chytková.

Koncem září 1950, těsně před složením poslední zkoušky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, byl zatčen a odsouzen na 12 let odnětí svobody za velezradu. Ve skutečnosti udělal jen to, že ve svém plzeňském bytě nechal přespat své dva kolegy z Prahy, kteří si naplánovali útěk na Západ. Většinu trestu /deset let/ až do svého propuštění na amnestii v roce 1960 strávil v jáchymovských uranových dolech.

V únoru 1974 byl Městským soudem v Praze částečně rehabilitován a rok poté nastoupil jako scénograf a kostýmní výtvarník do plzeňského divadla, kde vytvořil na 175 inscenací.
Kromě divadelní tvorby, grafiky a malby se věnoval restaurování maleb v sakrálních stavbách a tvorbě nástěnných maleb.

Mgr. Anna Chytková - dcera výtvarníka Bedřicha Bartáka

Bedřich Barták byl soudně kompletně rehabilitován v roce 1990. Zemřel 20. března 1991 po dlouhé a těžké nemoci.

V roce 2019 byl vyznamenán Ministerstvem kultury České republiky ve spolupráci s projektem Mene Tekel titulem Rytíř české kultury in memoriam.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka