Mše v Sedloňově. Farář stojící pod basketbalovým košem, místo oltáře dřevěný stůl s ubrusem

2. květen 2019 11:00

Římskokatolická farnost Bystré v Orlických horách shání přes pět milionů korun na opravu kostela v Sedloňově. Ten je už několik let v havarijním stavu, pro veřejnost uzavřený a tradiční bohoslužby se tak odehrávají v malé tělocvičně v budově sedloňovského obecního úřadu.

Tradiční bohoslužba v Sedloňově, malé obci v Orlických horách. Věřící místo do kostela přišli do tělocvičny, stejná situace kvůli problémům v kostele trvá už čtyři roky.

„Trámy uhnily a celý strop v podstatě na některých místech klesnul možná o půl metru," popisuje stav kostela římskokatolický farář Jan Barborka.

Při samotné mši v tělocvičně stojí farář pod basketbalovým košem, oltář nahrazuje dřevěný stůl s ubrusem, na něm je váza s čerstvými květy. V rohu sportovní haly pověšený obrázek Panny Marie, zpovědnice je v zasedací místnosti úřadu.
„Co se týká sloužení mše, tak to komplikace není, spíše naopak. Máme tady větší komfort, jsou tady i záchody. Což v 300 let starém kostele samozřejmě nejsou."

Říká Farář Jan Barborka ale současně dodává, že část věřících na bohoslužby do tělocvičny odmítá chodit. Čekají na opravu kostela.
„Stěžují si, že tělocvična není kostel. A tedy, že do tělocvičny na mše chodit nebudou."

Kostel v Sedloňově v Orlických horách je v havarijním stavu

Mezi věřící, kteří chodí na bohoslužby i do tělocvičny, patří Míla Brázdová. Problém v tom nevidí, podle ní je Bůh všude.
„Dřív, třeba za války, se to dělalo někde v nějakých bunkrech. Já si myslím, že Pán Bůh je všude a když jsou lidé shromážděni na jednom místě, tak to vůbec nevadí."

Unikátní gotický kostel v Králově Lhotě potřebuje opravit. Nové střechy by se měl dočkat příští rok

Unikátní gotický kostel v Králově Lhotě potřebuje opravit

Gotický kostel v Králově Lhotě na Královéhradecku se v příštím roce dočká základních oprav. Ty se budou týkat především střechy. O unikátní stavbu se zajímala reportérka Jana Házová.

Potřebných pět milionů korun na opravy kostela církev nemá, peníze se tak teď pokouší sehnat i obec a to pomocí veřejné sbírky.

„My si od sbírky slibujeme docela dost. Budeme rádi, když lidé přispějí. A potom pokračovat dál," říká nezávislá starostka Sedloňova Hana Ježková.

Pokud se podaří sehnat dostatek peněz a kostel se opraví, vrátí se do něj nejen pravidelné bohoslužby, ale i pohřby.

Spustit audio

Související