V Liberku na Rychnovsku začala oprava roubené zvonice a kostela sv. Petra a Pavla ze 17. století

5. prosinec 2019 10:45

Zvonici v Liberku a přilehlý kostel ze 17. století čekají opravy. Obnovu těchto staveb zapsaných na seznamu kulturních památek inicioval spolek Anděl Páně, který zachraňuje kostely na Rychnovsku. Díky svému stáří a zpracování jde o unikátní církevní stavby. 

„To je právě komplex těchto tří staveb a jedná se o národní kulturní památku," říká nezávislý starosta Liberku Jiří Šimerda.

Čtěte také

Teď vstupujeme do areálu dřevěného kostela.
„Tento kostel, který nyní vidíme v této podobě, byl postaven v letech 1691 až 1696. Okolo něj se nachází hřbitov, který obec Liberk spravuje a udržuje. Poslední větší oprava kostela byla provedena v roce 1914. Součástí areálu je také zvonice a fara."

Díváme se nahoru na zvonici s Drahoslavem Chudobou, který díky projektu Anděl Páně pomáhá zdejšímu kostelu. Je vidět úplně nová věžička.
„Současně probíhá oprava této zvonice, protože celý ten soubor staveb je lidová architektura. Proto jsou všechny objekty dřevěné."

Uvnitř zvonice se také plánují opravy?

„Trámoví se také opravuje, protože je vidět, že tam něco uhnilo a zvonice si celkově takzvaně sedla. Takže v současné době řemeslníci pracují také uvnitř a stahují onu konstrukci. Časem by mělo dojít i na opláštění budovy."

V Liberku na Rychnovsku začala oprava roubené zvonice a kostela sv. Petra a Pavla ze 17. století

Ve zvonici voní čerstvě nařezané dřevo.
„Jsou tady vidět připravené výztuhy na zvednutí celé zvonice. Zvonice byla postavena ve stejných letech jako kostel, takže ty trámy opravdu musí být masivní a kvalitní, aby všechno udržely. Protože celá zvonice se zhruba o půl metru zvedne."

Čtěte také

Pod trámy se umístí hydraulické hevery, které zvednou celou stavbu. Bude to docela napínavá a hlavně zajímavá akce.

Kostel vypadá v technicky lepším stavu než zvonice.
„Ono zdání klame. Kostel by potřeboval odvlhčit. Je vidět, že také obvodový plášť už odchází. A uvnitř kostela by měly proběhnout restaurátorské práce."

Zvonice bude mít hotovou novou podezdívku ještě do konce tohoto roku. Další opravné práce budou pokračovat v tom příštím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související