Kostel sv. Apoštolů Filipa a Jakuba v Nebeské Rybné bude mít do konce roku novou věžní báň

3. listopad 2019 10:48

Věž kostela sv. Filipa a Jakuba z 19. století v Nebeské Rybné na Rychnovsku je momentálně skrytá pod lešením. Řemeslníci tam předělávají celou kostelní báň, která byla donedávna v havarijním stavu a hrozilo její zborcení. Reportérku Janu Házovou zajímaly podrobnosti a tak se do malé obce v Orlických horách vypravila.

„Je to taková kombinace starých a nových postupů. Kdybychom to celé dělali jen starými postupy, tak by to bylo hodně drahé. Co děláme postaru, tak dodržujeme tradiční tesařské spoje. A potom to hoblujeme ručním hoblíkem," vysvětluje tesař Adam Fridryšek.

Čtěte také

S nezávislým starostou Rokytnice v Orlických horách Petrem Hudouskem se jdeme podívat přímo do věže kostela.
„Je tam takové poměrně široké schodiště, takže můžeme vystoupat až přímo pod pracoviště řemeslníků. Moc rád se podívám, jak to celé probíhá."

„Tento kostel má ještě jednu zvláštnost. On je situován přesně naopak, než jak se kostely stavěly. Tedy je orientován na západ, nikoliv na východ. V onom 19. století už církevní dogmata nebyla úplně přísná a ty zásady se ne vždy už dodržovaly. Původní kostel stál tady naproti."

Po schodišti stoupáme nahoru

Půda zdejšího kostela je překvapivě velmi prostorná. Dostali jsme se až přímo do věže. Kde nás vítá tesařský mistr Miroslav Podparocký.
„Nahoru nám to umístil jeřáb. Teď budeme opravovat bednění nad hodinami a potom celý zákop z prken. Pracujeme ve výšce zhruba 30 metrů. A dělá se dobře, je docela pěkné počasí. Musíme ještě dokončit nějaké ramenátky, nabednit celé bednění a potom po nás nastoupí klempíři."

Zastřešení věže kostela sv. Filipa a Jakuba v Nebeské Rybné na Rychnovsku

Zastřešení věže kostela sv. Apoštolů Filipa a Jakuba v Nebeské Rybné na Rychnovsku bude dokončené do konce letošního roku.

 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související