S opravami kostela v Bělé na Rychnovsku pomáhá i známý pohádkový režisér Jiří Strach

29. září 2019 10:38

Kostel svatého Jana Nepomuckého v Bělé na Rychnovsku donedávna chátral. Místní lidé ale nechtěli jeho zkázu dopustit a tak se začali snažit o jeho záchranu. Daří se jim. Kostel má zčásti opravenou střechu, okna a chystají se další opravy. Svůj podíl na tom má také režisér Jiří Strach, který se zapojil do shánění peněz přes projekt Anděl Páně.

Obnovu kostela v Bělé na Rychnovsku inicioval jeden z místních obyvatel Drahoslav Chudoba, který do kostelíka pozval i reportérku Janu Házovou.

Obnovu kostela v Bělé na Rychnovsku inicioval jeden z místních obyvatel Drahoslav Chudoba

„A tady to bylo úplně zarostlé, ani nebyl kostel vůbec vidět. Tak nás napadlo, že bychom to mohli zkusit trošku oživit. Tak jsme oslovili místní spolky, protože tady jsou dobrovolní hasiči a myslivci. A kostel se začal opravovat. Protože střecha byla už opravdu v dezolátním stavu," vysvětluje Drahoslav Chudoba.

Čtěte také

Vcházíme do kostela, který vypadá úplně jinak, než ony honosné církevní stánky ve městech. Jde o maličký, venkovský kostelík. Co všechno čeká na opravu? Když se člověk rozhlédne, tak jen laickým okem by mohl vyjmenovat, co je zapotřebí vše udělat.

„Chceme v příštím roce dodělat střechu a potom budeme pokračovat na venkovních opravách. A samozřejmě tady budou už také probíhat historické průzkumy takových věcí, jako je kazatelna a oltář. Aby byl připraven nějaký návod na další rekonstrukci."

Obnovu kostela v Bělé na Rychnovsku inicioval jeden z místních obyvatel Drahoslav Chudoba

A Drahoslav Chudoba ještě doplňuje takovou zajímavost: „Byl tady pan režisér Jiří Strach a ten nám řekl, ať vydržíme co nejdéle s tím vnitřním prostorem, ať tady to kouzlo zůstane. Interiér kostela se mu moc líbil a tedy snad by tady mohlo být natáčeno, pan režisér to nerad slyší, i pokračování Anděla Páně III. A takto by nám pomohl, abychom posunuli opravy a kostel se opět vyloupl do celé své krásy."

Anděl Páně tedy pomáhá kostelům na Rychnovsku a kostel svatého Jana Nepomuckého v Bělé u Liberka je jedním z nich. V letošním roce se zde bude konat už jen několik společenských akcí. Další opravy začnou na jaře příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související