Adopce píšťal a benefiční koncerty pomohly zachránit varhany v Přepychách na Rychnovsku

16. prosinec 2017 10:10

Víc než jeden milion tři sta tisíc korun bylo potřeba na opravu barokních varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách na Rychnovsku. Na záchraně nástroje z roku 1872 se výrazně podílela i samotná obec, která se spolkem Pro varhany organizovala nejen benefiční koncerty, ale pod svá křídla si vzala i adopci varhanních píšťal.

To že, jsou varhany v Přepychách v havarijním stavu zjistili odborníci v roce 2015. Nástroj z dílny Amanda Hanische byl napadaný dřevokazným hmyzem. Vedení obce začalo okamžitě jednat. Spojilo se nejen s místní farností, ale také se spolkem Pro varhany, který měl zkušenosti s obnovou varhan v Dobrušce.

Opravu bylo potřeba rozdělit do několika etap, říká nezávislá starostka Zdeňka Seidelová: „Nebylo v našich možnostech opravit to za jeden rok. Ani technologicky by to prostě nešlo. A byli jsme opatrní, věděli jsme, že asi keden milion korun není možné shromáždit za jeden rok. Proto se ta oprava rozdělila do tří let."

Peníze na opravu získávala obec nejen díky různým dotacím, ale také pořádáním benefičních koncertů a adopcí všech 666 píšťal. Celou částku se podařilo naspořit za dva roky.

„Pro nás je to neuvěřitelně krátká doba. Někteří lidé přispívali opakovaně. Chodili na koncerty, dávali dobrovolné vstupné. To si myslím, že je zdela mimořádné," říká Dana Ehlová ze spolku Pro Varhany, který do Přepych na benefiční koncerty přilákal přední české umělce. V kostele sv. Prokopa zahráli třeba Václav Hudeček, Alfréd Strejček nebo Jiří Stivín.

Varhanní pozitiv ve Vrchlabí

V koncertní tradici by chtěli v Přepychách pokračovat.

„Těch benefičních koncertů se zůčastnilo tolik lidí a vybralo se tolik prostředků, že se to bude určitě hodit i v příštím roce, kdy budeme pokračovat sbírkou na úplně nový zvon. Ten chceme instalovat ke 100. výročí vzniku Československa," říká starostka Zdeňka Seidelová.

Veřejnost se bude moci do tónů opravených varhan poprvé zaposlouchat na jaře příštího roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související