Vzácné varhany Franze Fingera se po dvouleté opravě vrátily do Deštného v Orlických horách

24. květen 2018 06:45

Jde o jediný nástroj varhanáře Franze Fingera, který se dochoval téměř v původním stavu. Na příjezd vozu vezoucího vzácné varhany si v Deštném v Orlických horách počkala reportérka Jana Házová. 

Čím jsou tyto varhany z konce 19. století výjimečné?

Jde o varhanní pozitiv, abychom byli přesní. To znamená, že jde o malé, přenosné varhany. Zvláštností je třeba také to, že ke hře na tento pozitiv byl potřebný kromě varhaníka ještě jeden člověk, který obsluhoval měchy na vzduch. Však také varhany, které se vrátily do Deštného v Orlických horách tento měch také mají.

Modernější nástroje tohoto typu pak už používaly elektrická dmychadla.

Jde tedy o jakousi malou skříň, která však dokáže velké věci.

Do Deštného v Orlických horách se vrátily vzácné varhany

Oprava trvala dva roky. Je to dlouho, nebo málo? Proč to trvalo tuto dobu?

Tyto památkově chráněné varhany byly dlouhou dobu mimo provoz. Byly zanedbané a mnoho píšťal bylo nefunkčních, některé byly dokonce i nenávratně zničené. Musely se proto nahradit novými.

Navíc chybělo potřebné množství finančních prostředků, takže se oprava protáhla i z tohoto důvodu. Celkem stála restaurace tohoto unikátního nástroje přibližně 400 tisíc korun.

Do Deštného v Orlických horách se vrátily vzácné varhany

Varhany opravoval jeden z nejlepších varhanářů v Čechách - Dalibor Michek. Pod jeho dohledem byly převezeny z Jihlavy zpět do Deštného v Orlických horách. Převoz proběhl v pořádku?

Nejstarší varhany v Krkonoších najdete ve Vrchlabí. Jejich historie a osud by vydaly na román

Varhanní pozitiv ve Vrchlabí

S ředitelem vrchlabské ZUŠ Karla Halíře a varhaníkem Radkem Hanušem se redaktorka Romana Pacáková sešla v klášterním kostele sv. Augustina, aby si poslechla jeden vzácný prastarý nástroj. Jeho historie a osudy by vydaly na román. Shodou různých náhod se ho podařilo znovu najít, zachránit, zrestaurovat a vrátit do Vrchlabí.

Převážet tak vzácný nástroj je vždy tak trochu riziko. Varhany byly zajištěny několika popruhy. A jak se mistr varhanář vyjádřil, navíc přálo i počasí. To je podle něj také velmi důležité při převozu varhan. Všechny komponenty nesnášejí velké horko. Takže pokud by bylo velké vedro, tak by se přesun odložil na jiný termín.

Samostanou pozornost si vyžádala vzduchová měchová soustava.

Teď už jsou tedy varhany na svém místě v kostele Marie Magdaleny v Deštném v Orlických horách a jsou v pořádku.

Do Deštného v Orlických horách se vrátily vzácné varhany

Zajímavostí také je, že tento kostel tak má díky tomu v současnosti varhany dvoje. Opravený pozitiv od Franze Fingera a pak také stávající varhany, které ale na velkou opravu teprve čekají.

Kdy budou moci zájemci varhany slyšet?

To není tak jednoduché. Ani mistr varhanář zatím nechtěl, aby se na ně ještě hrálo. Protože postavené varhany si musí na své místo zvyknout. Potom se teprve harhany naladí a připraví se ke hře. První opravdu oficiální plánovaný koncert se uskuteční o letošních prázdninách.

Spustit audio

Související