'Neviditelné' a visící varhany vznikají v Hradci Králové. Jde o druhé největší světské varhany u nás

30. listopad 2017 09:26

Hradecká filharmonie poprvé představila nově stavěné varhany. O jejich pořízení město usiluje od roku 2005. Po pražském Rudolfinu budou druhými největšími světskými varhanami v celé České republice. Nový hudební nástroj stál zhruba 14 a půl milionu korun, velkou část zaplatili dobrovolní dárci. Ve sbírce na ně přispělo zhruba 200 dárců částkou 5 milionů korun. 

Varhanář Robert Ponča drží v ruce jednu z píšťal. Ta má na sobě vyrytá jména tří dárců, kteří na ni přispěli ve sbírce.

Po více než deseti letech bude mít Hradec Králové svoje varhany. Ty jsou umístěné po obou stranách jeviště a tvoří je téměř 3 a půl tisíce píšťal. Nejdelší je skoro 6 metrů dlouhá a nejmenší měří jen dva centimetry.

Jak těžké je navrhnout takto veliký hudební nástroj říká jejich autor - organolog Václav Uhlíř: „Já jsem pouze navrhoval rozmístění těch strojů. Ty varhany jsou v podstatě neviditelné. Budou vidět, když se nasvítí zevnitř. Tak tam bude vidět většina těch píšťal. U nás to myslím nikde není, v Evropě se občas vyskytuje toto řešení, ale u nás je to docela unikátní."

Koncertní varhany musí splňovat nejpřísnější technické i zvukové požadavky a zvládnout zahrát ruzné hudební styly.

I s tím musí zhotovitel varhan počítat, vysvětluje varhanář Robert Ponča: „Tato výroba byla specifická hlavně v tom, že jsme ten nástroj převzali již částěčně rozpracovaný. Takže jsme museli navázat. A pak bylo docela zajímavé to, že když jsme rozhodli, že varhany nebudou stát na zemi a budou viset, jakým způsobem udělat tu montáž a nejlépe, abychom s tím pak na místě měli co nejméně práce. Protože opravdu v dílně takový nástroj pověsit, to už nejde."

Varhany

Město Hradec Králové na varhany čekalo více než deset let kvůli sporu s varhanářem Vladimírem Grygarem, kterého nakonec na tři roky odsoudil soud za dotační podvod.

Podle náměstkyně hradeckého primátora Anny Maclové z KDU-ČSL se město konečně pochlubí druhými největšími světskými varhany v Česku: „Já jsem nadšená, protože jsem si moc přála, aby se to povedlo. A držela jsem palce i výrobci. Je vidět, že je to krásné a teď jsem hodně v napětí, jak to bude znít. ."

Stavbu podpořilo nejen město s Královéhradeckým krajem a ministerstvem kultury, ale také veřejnost v rámci sbírky. Lidem se podařilo vybrat 5 milionů korun.

První varhanní koncert tu návštěvníci uslyší v březnu příštího roku. Do té doby se varhany budou zkoušet a ladit.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související