Vyšetření bolí a je zbytečné. Mýty kolující o rakovině prostaty. Prevence přitom zachraňuje životy!

16. říjen 2023

RNDr. Ing. Bc. Libor Staněk z laboratoře SYNLAB a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, a také urolog MUDr. Miroslav Louda z Fakultní nemocnice Hradec Králové, jsou hosty naší radioporadny týkající se prevence rakoviny prostaty. Moderovala a otázky pokládala Pavla Kindernayová.

RNDr. Ing. Bc. Libor Staněk a MUDr. Miroslav Louda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zájem mužů o prevenci rakoviny prostaty ovlivňuje mnoho předsudků a mýtů, kterými je tato nemoc opředena. Jednou z velmi nebezpečných pověr je například ta, že pokud člověk necítí žádné příznaky, nemůže být nemocný. Někdo pak dokonce může považovat prevenci za zbytečnou, protože nevěří, že je rakovina léčitelná. Jaké další mýty o onemocnění kolují a jaká fakta by o něm naopak měli muži znát?

Mýty o rakovině prostaty:

Když nemám příznaky, nic mi není
Čekat na to, až se rakovina prostaty projeví navenek, je nebezpečné.

Čtěte také

V raných stádiích, kdy je nádor lokalizován na prostatu a jeho léčba je nejúspěšnější, totiž zpravidla žádné příznaky nemá. Časté močení nebo potíže s erekcí mohou přicházet většinou až v pokročilejší fázi.

„Rakovina prostaty je velice charakteristická svým pomalým a nenápadným růstem, a to zcela bez, nebo s minimálními klinickými příznaky. Tato fakta však bohužel zvyšují riziko, že pacient onemocnění přehlédne, nebo podcení. Z počátku jsou přitom nádory méně agresivní, ohraničené, a včas zahájená léčba tak znamená pro většinu pacientů vyléčení,“ upozorňuje RNDr. Libor Staněk z laboratoře SYNLAB.

Pro odhalení karcinomu prostaty včas a zajištění vyšší šance na uzdravení je tak naprosto klíčové podstupování pravidelného preventivního vyšetření.

Vyšetření je bolestivé a nepříjemné
Základní prevence rakoviny prostaty není ničím zvlášť odlišná od mnoha dalších preventivních vyšetření. Stačí k ní test krve. Z ní se následně v laboratoři měří takzvané PSA neboli prostatický specifický antigen. V případě přítomnosti některého onemocnění prostaty se hladina tohoto antigenu v krvi zvýší.

Mužů pod 50 se to netýká
O rakovině prostaty se většinou vzhledem k počtu případů hovoří až v souvislosti s věkovou kategorií mužů 50+.

Čtěte také

Riziko jejího vzniku totiž roste s věkem a nejvíce ohroženi jsou muži nad padesát let. Neznamená to však, že mladších ročníků se onemocnění týkat nemůže. Není tak časté, ale ani zcela výjimečné.

„Vysokou hladinu PSA zaznamenáváme zhruba u 4 % testů provedených u věkové skupiny pod 50 let. Vyšetření PSA by tak měli muži, u kterých se toto onemocnění vyskytlo v rodině, pro jistotu podstupovat již v mladším věku. Muži nad 50 pak každý rok,“ doporučuje RNDr. Libor Staněk.

Prevence je zbytečná, rakovinu nelze zastavit
Díky moderním léčebným postupům je rakovinu prostaty možné zcela vyléčit.

Čtěte také

Léčba je však mnohem úspěšnější, pokud je nemoc zachycena v raném stádiu, kdy je lokalizována na prostatu. Často se přitom nemusí přistoupit ani k radioterapii.

„Odhaduje se, že až polovina pacientů má tzv. nízkorizikový typ rakoviny prostaty, u kterého by léčba, která sebou nese riziko dlouhodobých nežádoucích účinků, mohla být kontraproduktivní. Z toho důvodu se stále častěji uplatňují takzvané konzervativní postupy, které zajišťují pečlivé sledování pacienta a léčba je zahájena až v případě rozvoje onemocnění,“ říká RNDr. Libor Staněk.

Nemáme rakovinu v rodině, takže mi nehrozí
Znát svou rodinnou anamnézu je velice důležité. Genetika může hrát v pravděpodobnosti rozvoje rakoviny prostaty zásadní roli, zdaleka ale není jediným ohrožujícím faktorem. V řadě případů nemocných s karcinomem prostaty nebyla přítomnost onemocnění v rodině prokázána.

„Obecně se usuzuje, že na rozvoj karcinomu prostaty může mít vliv například životní prostředí, špatná životospráva, nedostatek fyzické aktivity, ale také užívání některých léků. Pravidelná prevence je tak důležitá pro každého muže bez ohledu na rodinnou anamnézu,“ říká genetik Staněk z laboratoře SYNLAB.

Fakta:

Jízda na kole může ovlivnit test
Před absolvováním krevního testu PSA pro prevenci rakoviny prostaty by muži neměli vykonávat náročnou fyzickou aktivitu.

Čtěte také

Například intenzivní jízda na kole může dočasně zvýšit hladinu PSA v krvi, což by mohlo vést k nepřesným výsledkům vyšetření.

„Pro získání co nejpřesnějších výsledků testu PSA doporučujeme, aby muži 48 hodin před vyšetřením vynechali náročnou fyzickou aktivitu, která může stimulovat prostatu. Kromě jízdy na kole či na koni se jedná například i o pohlavní styk,“ upřesňuje RNDr. Libor Staněk.

Výsledky do dvou dnů
Výsledky vyšetření jsou dnes díky moderním laboratorním metodám a přístrojům k dispozici do několika dní, v laboratořích SYNLAB do dvou pracovních. V případě pozitivního nálezu je tak možné rychle reagovat a s výsledky okamžitě pracovat.

Vyšší hladina PSA neznačí vždy rakovinu
Pokud vám hladina prostatického specifického antigenu vyjde zvýšená, nepanikařte, nemusí se vždy jednat o rakovinu.

Čtěte také

„Pozitivní výsledek testu PSA může poukazovat na různé stavy jako například zánět prostaty nebo benigní hyperplazii čili zvětšení prostaty. Před rozhodnutím o dalším postupu je tak nutné absolvovat další navazující vyšetření, která přítomnost karcinomu buď potvrdí, nebo vyvrátí,“ poukazuje doktor Libor Staněk.

Červené maso může ovlivnit růst nádorových buněk
Častá konzumace červeného masa, zejména pokud jde o tepelně zpracované či uzené varianty, může obecně podpořit vznik rakoviny, tedy nejen v souvislosti s prostatou. Studie naznačují, že látky obsažené v červeném mase mohou ovlivnit růst nádorových buněk a zvýšit zánětlivé procesy v těle.

Je proto doporučeno upřednostňovat alternativní zdroje bílkovin, jako jsou drůbež, ryby, luštěniny nebo ořechy. Zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu, ale i dostatečný příjem vitamínů, hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny prostaty a dalších chronických onemocnění.

K základní prevenci rakoviny prostaty stačí vyšetření krve

Když se řekne prevence rakoviny prostaty, pravděpodobně si většina mužů představí rektální vyšetření pohmatem u lékaře. Rozvoji případného problému s prostatou je přitom díky moderní laboratorní diagnostice možné předejít jednoduchým testem krve, který lze podstoupit i mimo ordinaci lékaře.

Vyšetření PSA, neboli prostatického specifického antigenu, pomůže případné onemocnění odhalit dlouho před nástupem vnějších příznaků, díky čemuž se výrazně zvyšuje šance na úplné uzdravení. Kde je možné tento test podstoupit a jak často by ho měli muži absolvovat, aby rozvoji onemocnění předešli včas?

Šance na vyléčení jsou vysoké

Rakovina prostaty je nádorové onemocnění, které postihuje žlázovitý orgán nacházející se v pánevní oblasti muže.

Čtěte také

Toto onemocnění může být dědičné, dle výzkumů však příčinou jeho vzniku může být i nezdravý životní styl, častá konzumace červeného masa, nedostatek vitamínů nebo dlouhodobé užívání léků.

Nemoc je velmi specifická svým pomalým a nenápadným růstem, šance na její vyléčení jsou tak velmi vysoké. K tomu je ale nezbytně nutné přijít na případný skrytý problém co nejdříve, tedy dávno před příchodem průvodních příznaků, kterými může být časté močení, problémy s erekcí, případně přítomnost krve v ejakulátu.

Včasná diagnostika zachraňuje životy

Odhalit rakovinu prostaty v rané fázi onemocnění lze díky vyšetření PSA - bílkoviny, kterou tento orgán přirozeně produkuje. V krvi zdravého jedince je tato bílkovina přítomna v malém množství. V případě, že dojde k poškození buněk prostaty, tedy k onemocnění, hladina této bílkoviny v krvi se zvýší.

„PSA je neocenitelným nástrojem v diagnostice a prevenci rakoviny prostaty. Pravidelné podstupování tohoto vyšetření je klíčem k zachování zdraví a kvality života. V případě včasného zaznamenání vyšší hladiny PSA je možné podstoupit další vyšetření a případný problém řešit mnohem dřív, než se objeví průvodní příznaky, a docílit tak často úplného zdravení jedince,“ popisuje RNDr. Libor Staněk z laboratoře SYNLAB.

Čím starší, tím častěji

Abyste rozvoji případné rakoviny prostaty předešli, zastavili ji včas a měli šanci na úplné vyléčení, je potřeba vyšetření PSA podstupovat pravidelně. Jak často na vyšetření PSA docházet, se může u každého jedince lišit v závislosti na věku, rizikových faktorech či rodinné genetické zátěži.

Čtěte také

Obecně platí, že vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty mají muži nad 50 let, objevit se však může i u mladších ročníků.

„Všichni muži nad 50 let by měli vyšetření PSA podstupovat pravidelně každý rok, jelikož spadají do skupiny, kterou onemocnění zasahuje nejčastěji. Muži s vyšším rizikem, jako například ti, kteří mají rakovinu prostaty v rodině, by s podstupováním vyšetření měli v delších časových intervalech začít již v nižším věku, dle doporučení od 45. roku života,“ doporučuje RNDr. Libor Staněk.

Vyšetření PSA si lze za poplatek vyžádat u svého praktického lékaře, či urologa, bez objednání a čekání ho však můžete podstoupit jako samoplátce například v odběrových pracovištích SYNLAB. Výsledky jsou obvykle k dispozici do dvou pracovních dní.

Co mi řeknou výsledky?

Výsledky vyšetření PSA jsou obvykle udělovány v jednotkách μg/l čili mikrogram na litr, které se používají k vyjádření koncentrace určitých látek v kapalinách.

Hraniční hodnota neboli taková, která již může poukazovat na zdravotní problém, se pak liší v závislosti na věku pacienta:
• pro muže mladší 50 let je hraniční hodnota PSA 2,50 μg/l,
• mezi 50 a 60 lety poukazuje na případný problém hladina vyšší než 3,50 μg/l,
• mezi 60 a 70 lety je třeba zpozornět v případě hladiny PSA nad 4,50 μg/l,
• pro muže nad 70 let věku je hraniční hodnotou PSA 6,50 μg/l.

Pokud Vám výsledky vyšetření PSA vyjdou rovné, nebo vyšší uvedeným hodnotám, nepanikařte. Zvýšená hladina prostatického specifického antigenu nutně nemusí znamenat rakovinu prostaty.

„Vyšší hladina PSA může kromě karcinomu prostaty poukazovat také na jiné zdravotní problémy spojené s tímto orgánem, jako je nezhoubné zvětšení prostaty, nebo zánět. Pokud máte hladinu PSA zvýšenou, je namístě navštívit lékaře a výsledky s ním konzultovat. Ten pravděpodobně provede navazující vyšetření pro vyvrácení, či potvrzení diagnózy,“ uzavírá RNDr. Libor Staněk.

RNDr. Ing. Bc. Libor Staněk, Pavla Kindernayová a MUDr. Miroslav Louda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu ohledně prevence a léčby rakoviny prostaty si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související