Prevence zachraňuje životy. Ženy by si měly aspoň jednou měsíčně udělat samovyšetření obou prsů

21. duben 2021

Nezapomínejte na mamologické vyšetření a mamografický screening. Pokud si žena sama nahmatá bulku, má jít za svým praktickým lékařem, gynekologem, přímo do mamografického centra nebo jak má postupovat? Jak probíhá biopsie a za jak dlouho budete znát výsledek?

MUDr. Igor Sirák hovoří v naší radioporadně na téma: karcinom prsu a onkologická prevence.

Čtěte také

Nejčastějšími příznaky nádorů prsu jsou okem či pohmatem patrné změny prsu a často oteklé lymfatické uzliny v podpaží. Velmi důležité je pravidelné samovyšetřování prsu, které umožní zachytit změny prsu a navštívit s nimi včas lékaře.

Ve více než 80 procentech případů je prvním symptomem bulka v prsu, kterou si postižená žena sama nahmatá. Každé ženě se doporučuje provádět minimálně jednou měsíčně samovyšetření obou prsů. Při něm by měla žena důkladně prozkoumat své prsy.

Pohmatem patrné změny zahrnují:
bulka, hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, případně v podpaždí,
citlivost bradavky.

Okem patrné změny prsu zahrnují:
změnu ve velikosti či tvaru prsu
vtažení bradavky,
otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu (zánětlivý karcinom).

Při nejasnosti či přítomnosti příznaků by měla navštívit svého lékaře - nejlépe gynekologa.

Rizikové faktory

Při pátrání po příčinách rakoviny prsu byly odhaleny některé faktory, které zvyšují riziko, že dojde k onemocnění.

Alkohol - s množstvím vypitého alkoholu úměrně stoupá i riziko nádorů prsu. Odhaduje se, že zhruba 1/4 případů rakoviny prsu je způsobena konzumací alkoholu.

Nevhodná strava - vláknina snižuje riziko karcinomu.

Čtěte také

Nádor se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta - pokud se u ženy objevil nádor v jednom prsu, je u ní vyšší riziko, že se objeví i v prsu druhém. Riziko také stoupá s výskytem nádorů u matky či sestry, případně i vzdálenějších příbuzných. To platí zejména, pokud bylo nádorové onemocnění prsu diagnostikováno u některého příbuzného ještě dříve, než dosáhl 40. narozenin.

Určité změny ve tkáni prsu - u některých žen se při mikroskopickém vyšetření tkáně prsu objeví netypické buňky. V takovém případě stoupá riziko vzniku nádoru prsu.

Genetické mutace - změny v některých genech zvyšují riziko nádorů prsu. Při podezření na tyto genové změny lze provést vyšetření, které je potvrdí, či vyloučí. Při jejich potvrzení lze podniknout určitá preventivní opatření, aby k rakovině nedošlo.

Čtěte také

Menstruace a přechod - u žen, které začaly menstruovat před 12. rokem života, přestaly menstruovat až po 55. roce, měly první dítě v pozdějším věku nebo neměly děti vůbec, je riziko nádorů prsu zvýšeno. Totéž platí i pro ženy, které po přechodu berou hormonální terapii s obsahem estrogenu a progestinu.

Denzita prsní tkáně - pokud je při mamografii odhalena zvýšená denzita tkáně prsu, tedy vyšší absorpce rentgenového záření, znamená to vyšší riziko vzniku nádoru.

Nadváha či obezita po přechodu, nedostatek pohybu - nedostatek pohybu a nadváha u žen po přechodu zvyšují riziko nádorů prsu.

Vystavení chemickým látkám - vystavení určitým chemickým látkám (např. pesticid DDT, diethylstilbestrol aj.) zvyšuje riziko rakoviny prsu, pokud k němu došlo během puberty, což je připisováno jejich schopnosti narušovat hormonální systém.

MUDr. Igor Sirák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Igorem Sirákem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související