Léky na rakovinu připraví v Náchodě, poté je rozvezou do královéhradeckých nemocnic

8. červenec 2014

Farmaceuti budou léky na rakovinu nově připravovat ve specializovaném pracovišti. Centrální ředírna začne během dvou měsíců fungovat v Oblastní nemocnici Náchod. Odtud se budou léky rozvážet do několika nemocnic zřízených Královéhradeckým krajem. Centralizací by se měly ušetřit peníze.

Krajské nemocnice si už nebudou léky na rakovinu připravovat samostatně. Z nové ředírny cytostatik v Oblastní nemocnici Náchod se rozvezou na onkologii v Jičíně, Trutnově, v Rychnově nad Kněžnou a Náchodě.

„Kraj investoval do vybudování prostor více než 5 milionů korun. Královéhradecká lékárna, která bude provozovatelem tohoto zařízení, což je požadavek Státního ústavu pro kontrolu léčiv, investovala asi dva a půl milionu korun do vybavení a přístrojů,“ vysvětlila radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Jana Třešňáková z ČSSD.

Cytostatika najdou uplatnění především při léčbě rakoviny prsu, ale i dalších onkologických onemocnění. Denně by z Náchoda mohly putovat léky pro zhruba 30 pacientů.

V nové ředírně bude pracovat celkem šest lidí. Farmaceut začne léky připravovat ve čtyři hodiny ráno. Jejich trvanlivost se obvykle pohybuje v řádech hodin, proto se k pacientům dostanou už kolem osmé hodiny.

„Připravený produkt bude přepravován transportním vozidlem, ve kterém bude speciální box. Ten bude muset splňovat podmínky například ohledně teploty,“ popsal farmaceut Marek Fašánek.

Slavnostní otevření nové ředírny v Oblastní nemocnici Náchod proběhlo dnes dopoledne. Oficiálně ji ale ještě musí schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv. Pracoviště by tak mělo začít fungovat během dvou měsíců.

autoři: ova , ako
Spustit audio