Screening karcinomu plic v hradecké fakultní nemocnici zachraňuje životy. Nachází totiž nádory včas

10. září 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:52 Rozhovor s moderátorkou Saskií Burešovou a pozvánka na galavečer Šarmantní osobnosti roku
  • 05:31 Povíme si, proč je moderní a hlavně zdravé nekouřit
  • 09:52 Zázrak jménem cibule aneb Unio, tedy velká perla
  • 15:20 Módní trendy upozorní na doplnění a inovace letního šatníku
  • 18:52 Návrhářka Jitka Šedová a letošní podzimní módní trendy
  • 22:50 Zastavíme se u akademické sochařky Dagmar Štěpánkové Černé

Je všeobecně známé, že kuřáci utrácejí za svůj zlozvyk stokoruny týdně. Klasických kuřáků je mezi uživateli nikotinových výrobků stále většina, jejich počet ale klesá a roste podíl uživatelů elektronických cigaret a také zařízení na zahřívaný tabák.

Proč je moderní a hlavně zdravé nekouřit? Nekuřák také ušetří spoustu peněz a navíc má i čas na další aktivity.
MUDr. Vladimír Koblížek, přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové

Preference se ale významně liší podle věku. Lidé nad 55 let preferují především klasické cigarety. U mladých lidí od 25 do 44 let je typické využívat zařízení na vyhřívaný tabák a e-cigarety častěji používají lidé do 25 let.

Tato fakta inspirovala Pavlu Kindernaovou, která oslovila přednostu Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimíra Koblížka a vědeckého sekretáře České pneumologické a ftizeologické společnosti, aby se ho zeptala.

Čtěte také

Mnozí jsme vyrůstali v době, kdy bylo kouření takzvaně in. Dnešní doba je ale jiná, nemáte pocit, že kouření je už nemoderní a drahé? Víme, co vše kouření způsobuje, proč tedy pořád tolik lidí kouří?
To vám bohužel přesně nezodpovím, na to jsou jiní odborníci. Já jen vím, že je kouření nezdravé.

Protikuřácký zákon je u nás v platnosti už celých 5 let. Pomohl?
Nejsem právník, nýbrž doktor. Vidím to tak, že bychom měli ten zákon brát jako zákon proti kouření, nikoliv proti kuřákům. Kuřáci jsou lidé jako my, jen mají onu nešťastnou závislost. Není to zvyk, není to zlozvyk, jako když se někdo třeba drbe na hlavě, je to zkrátka závislost, stejně silná jako na heroinu. Proto se většina lidí sama kouření nezbaví. Bez pomoci to dokáže pouze malé procento lidí.

Jsou tu k dispozici e-cigarety a zahřívaný tabák. Je to řešení, přecházet k těmto variantám?

Čtěte také

Určitě, například zahřívaný tabák je nejméně rizikový pro dospělého člověka, který kouřil cigarety a chceme, aby si to odvykal. Takže jsou i některé techniky, které člověka převedou přes zahřívaný tabák a potom ho zcela zbaví věcí, které obsahují tabák a nikotin.

Jde o to, že pokud má člověk nikotin, je pořád závislý, ale zahřívaný tabák je méně škodlivý než cigareta. Je to sice řešení na půli cesta, ovšem rozhodně lepší než nic. A e-cigarety jsou nepříjemné v tom, že je používají mladí lidé. A je to velmi nebezpečné.

Už je popsáno několik případů úmrtí ze Spojených států amerických, kdy tito lidé dostali otok plic, něco jako takový neinfekční covid. Ta úmrtí už jsou popsána lékařsky, čili není to žádná chiméra, jde prostě o nebezpečnou záležitost.

Screening karcinomu plic je novinka v hradecké fakultní nemocnici. O co se konkrétně jedná?

Čtěte také

Jde o vyšetření, které nabízíme lidem mezi 55 a 74 lety života. Jsou to rizikoví lidé, kteří kouřili delší dobu, třeba 20 let jednu krabičku denně. Takovému člověku když provedeme vyšetření, tak jsme schopni najít karcinom plic včas, tedy ještě ve stadiu, kdy se dá dobře odoperovat.

My víme, že dlouhodobá prognóza pacientů s nádory plic je velmi špatná, když karcinom najdeme až tehdy, když mají lidé projevy onemocnění. Pokud je najdeme ve screeningu, tak až 70 procent pacientů má šanci na úplné vyléčení.

Čtěte také

Nejlepší je samozřejmě s kouřením vůbec nezačínat. Jste optimista s výhledem do budoucna? Že by se kouření mohlo třeba podařit úplně vymýtit?
Myslím si, že ano. Mladí lidé nejsou hloupí. Musíme jim jen říkat, co je správné a velká část z nich, přes pubertální zaškobrtnutí, se pak dostane k normálnímu stavu, budou žít normálním životem. Nepotřebují kouřit, budou mít tím pádem i víc peněz i času na jiné aktivity.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související