Nejhorší je, když si žena řekne, že gynekologa nepotřebuje. Zhoubná onemocnění přibývají s věkem

26. leden 2023

Pro koho je vhodné expertní ultrazvukové vyšetření v gynekologii s důrazem na onkologická onemocnění? Co může odhalit, kdo má na speciální vyšetření nárok a jak časté by měly kontroly po prokázání onkologického problému? Odpovídá doc. MUDr. Taťána Rešlová z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Čemu se konkrétně věnujete, protože vím, že takových je vás v naší republice opravdu velmi málo?
K nám přicházejí pacientky v rámci vyšetření v super specializovaném onko-gynekologickém centru. Já tam mám úlohu diagnostika, takže se s nimi většinou setkávám jako první. Jsou to pacientky, které odesílá registrující gynekolog, nebo jiný lékař, s podezřením na zhoubné onemocnění. Nebo pacientky, u kterých si lékař není jistý, jaký nález tam je, jestli je zhoubný či nezhoubný. Nebo jestli se jedná jen o funkční změny, které jsou dočasné.

I u zhoubných onemocnění říkám, že jsou přeci léčitelná. Pacient podstoupí další výkony a bude zdravý. Vždy zůstává naděje.
doc. MUDr. Taťána Rešlová, specialistka z Fakultní nemocnice Hradec Králové

Takže já vidím pacientky jako první a mým úkolem je určit jednak umístění nádoru, pokud tam je. A pokud je to zhoubný, tak jestli je to zhoubný nádor děložního čípku, těla děložního nebo vaječníků, jaký je rozsah tohoto nádoru v oblasti pánve a potom ještě rozsah onemocnění v dutině břišní.

Vy to hned oznámíte pacientkám? To musí být velmi složité.

Čtěte také

Já to musím oznámit pacientkám. Musí vědět, že tam je něco, pro co bude dále vyšetřovaná. Samozřejmě, že naše vyšetření je zobrazovací, čili ten závěr tam není stoprocentní. Na to vždy pacientku upozorním. Naše vyšetření je součástí ještě dalších vyšetření, čili pokud je to třeba, doplňujeme ho ještě počítačovou tomografii, magnetickou rezonanci a laboratorním vyšetřením.

Jistě ale jsou i ty dobré zprávy. Je to tak, paní docentko?
Krásné zprávy jsou, když řeknu, že to není zhoubné onemocnění, že to je nezhoubné onemocnění. A řeknu pacientce, jak by měla dále pokračovat. Nebo že to vůbec není onemocnění, jde jen o odchylku od normy, která maximálně během dvou měsíců vymizí. Ale i u těch zhoubných onemocnění podávám informaci, že přece jsou léčitelná. Čili sice řeknu, je tam to a to, ale podstoupíte další vyšetření a další výkony a budete zdravá. Vždy zůstává naděje.

Kolik je vás v republice, takových specialistů?
Certifikovaných je nás v republice 12. Je nás málo.

Čtěte také

Možná si některé ženy po přechodu po šedesátém či sedmdesátém roce řeknou, že se to už jich netýká, že gynekologa ani nepotřebují.
To je úplně špatně. To je úplně to nejhorší, co mohou udělat, protože zhoubná onemocnění přibývají s věkem. Čili to je přesně ta věková kategorie, která by měla chodit každý rok na preventivní prohlídky. Já jsem tam měla před několika dny pacientku, které je nyní 75 let a poslední vyšetření absolvovala po porodu, když jí bylo 25 let. A je to pokročilý zhoubný nádor vaječníků. A pokud ten se zachytí pozdě, tak je to špatně.

Co všechno přes ultrazvuk uvidíte? Na jaké orgány se soustředíte?
Je to zejména oblast pánve, to znamená děloha a vaječníky. Ale samozřejmě díváme se i na další orgány, jako je močový měchýř, močovody, díváme se na tu část střevních kliček, kterou v tomto rozsahu vidíme.

Čtěte také

Naše vyšetření se skládá ze dvou částí. Jednak je to vyšetření vaginální, čili poševní sondou. A potom na to navazuje vyšetření abdominální sondou, čili vyšetřujeme dutinu břišní a velké orgány v dutině břišní. Tedy játra, slezinu, slinivku, ledviny a vyšetřujeme hlavně spádové mízní uzliny, kam se může nádor šířit. To je takové komplexní vyšetření pacientky.

Jak časté jsou problémy v populaci?
Nejčastější zhoubný nádor je zhoubný nádor děložní sliznice. To je většinou onemocnění žen takového toho středně vyššího a vyššího věku. Po něm následuje zhoubný nádor děložního čípku, o tom se hodně mluví, tak to si myslím, že ženy vědí.

Zhoubné onemocnění vaječníků je nejméně časté, ale bohužel nejhůře prokazatelné. A nedělá velmi dlouho žádné potíže, takže ženy chodí s tímto onemocněním pozdě a ta prognóza léčby je tam potom špatná.

Celou radioporadnu s doc. MUDr. Taťánou Rešlovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související