Vladimír Burjánek: Jaro

8. květen 2022

V poslední době jsme často svědky toho, že neplatí letité ohraničení ročních období. Mnohdy se stane, že z dlouho trvající zimy přecházíme rovnou do léta. V našem dětství, kdy se ještě i příroda řídila letitými pořádky, jsme měli pro každé roční období i své hry a příslušné činnosti. 

Čtěte také

Když odplavaly po řece poslední ledy, skončili jsme s vorováním - tedy plavbou na krách. Našli jsme pečlivě uložené pytlíky s hliněnými kuličkami, patou nohy jsme krouživým pohybem udělali v hlíně důlky a na stálých místech jsme nahazovali a potom cvrnkali pestrobarevné a pečlivě vyhrané kuličky do důlku.

S jarním oteplením jsme vytáhli kola k prvním projížďkám a u splavu řeky pozorovali tření štik, které byly vždycky první a nevadila jim chladnější voda. Věděli jsme, kteří ptáci jsou už z teplých krajin doma. Neuniklo nám, když se na polích objevily hnědobílé kuličky malých zajíčků.

Čtěte také

Kdo z kluků se počátkem května nevykoupal v řece, byl srab. Prvomájová pouť v sousední vesnici byla pokaždé signálem k premiérovému otužileckému namočení v řece, mnohdy spojenému s drkotáním zubů. Odvážné kluky a jejich časné smočení do vody vidím málo.

Otužování je dnes moderní, tak je vystřídala otužilecká dámská parta, která se nad splavem koupe nepřetržitě. I takový je obrázek dnešní vesnice.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Kácení

    Říká se, že správný muž se má postarat o potomstvo, postavit dům a zasadit strom. Bylo mi vždy smutno, když jsem poslední z úkolů, ten o stromech, musel dokončit úplně.

  • Vladimír Burjánek: Počítače

    Naše děti a vnoučata u počítačů streamují, tweetují, chatují, laikují. Pro ně to jsou běžná slova, u kterých si ani neuvědomují, že nenápadně opouštějí rodný jazyk.

  • Vladimír Burjánek: Plakátovací plochy

    Možná se rádi jako já zastavíte při cestě městem u plakátovacích ploch. Oznamují a inspirují nás, kam můžeme jít, co pěkného vidět, kam si jít zatančit nebo se pobavit.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.