Vánoční výzdoba s rozsvíceným baobabem „vyšňořila“ dvorský safari park až do začátku nového roku

9. prosinec 2023 08:31

V Safari Parku Dvůr Králové se vydáme na procházku zasněženým areálem. Sněhobílá kulisa teď zdobí třeba výběhy hrošíků, expozici se slony, i venkovní bazén pro tučňáky. Otevřeny zůstávají všechny pavilony, takže se můžete zastavit také u žiraf, ryb a plazů nebo ptáků. K poklidné procházce dvorským safari parkem vás zvou mluvčí ZOO Michal Šťastný a redaktorka Dana Voňková.

Adoptuj mě! Safari park hledá adoptivní rodiče pro nováčky v chovu. Čtyři vylosovaní mecenáši nakonec okusí práci chovatele nebo se setkají s žirafami.

Deset zajímavých přírůstků v chovu se stalo představiteli vánoční adopční kampaně Safari Parku Dvůr Králové. Jsou mezi nimi zvířata, která lidé dosud v Podkrkonoší nemohli nikdy vidět, i druhy, které symbolizují světový věhlas safari parku. Na čtyři mecenáše nakonec čeká mimořádný zážitek: budou si moci vyzkoušet péči o zvířata v safari parku nebo se zkušeným průvodcem navštívit dvorské žirafy. Kampaň trvá až do konce ledna 2023.

Čtěte také

Dva bongové horští, šest žiraf Rothschildových pozoruhodná "palačinková" želva skalní nebo první dvorské pižmovky konžské. To jsou představitelé vánoční adopční kampaně pro rok 2023. „Milovníkům zvířat přibližujeme unikátní přírůstky roku 2023, ať už jde o mláďata nebo nové posily chovu, které dorazily z jiných zoologických zahrad,“ vysvětluje výběr ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Také letos čeká na všechny adoptivní rodiče soutěž. Na každého, kdo se rozhodne do 31. ledna 2024 adoptovat jakékoli zvíře, případně od 1. ledna 2023 již adoptivním rodičem v safari parku je, čeká soutěž. „Výherci budou čtyři. Připravili jsme pro ně oblíbený pobytový balíček Relax v Safari Park Resortu, možnost nahlédnout do zákulisí světově proslulých chovů, což je něco zcela úžasného. Navíc nabídneme i zcela nový zážitek soukromé prohlídky s průvodcem zakončené návštěvou zázemí žirafince,“ doplňuje Přemysl Rabas. Vítěze safari park oznámí na počátku února.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové je jedinečnou genetickou bankou afrických zvířat. Řadu druhů, které v Podkrkonoší žijí, není možné vidět v žádné jiné české zoologické zahradě, a často bývají raritní i v evropském a světovém měřítku. Safari park přitom přibírá do svých chovů nové a nové druhy, které potřebují pojistku pro přežití v případě, že by v přírodě zcela zmizely. Také na ně se kampaň zaměřuje.

Adoptivní rodiče získají spolu s adopcí unikátní certifikát se jménem a podle výše příspěvku i celou řadu dalších benefitů jako volné vstupenky do safari parku, pozvánky na exkluzivní akce, umístění cedulky s vlastním jménem u expozice daného druhu a podobně.

Zvířata kampaně Adoptuj mě!

Bongo horský
Hned dvě mláďata této kriticky ohrožené antilopy se narodily v safari parku v průběhu roku 2023.

Čtěte také

Bylo to po osmileté přestávce; safari park totiž s pomocí koordinátora po ukončení jedné chovné linie hledal vhodná chovná zvířata pro založení nové. Malý samec, který je 106. přírůstkem druhu ve Dvoře Králové, se narodil 29. června. Následovala ho samička s pořadovým číslem 107, která se narodila o dva měsíce později. Oba mimořádně vzácné příspěvky dobře prospívají. Kromě toho, že je safari park nejúspěšnějším chovatelem bongů mezi zoologickými zahradami, významně je podporuje také přímo v Africe. Po 15 letech diskusí s experty z Mt. Kenya Wildlife Conservancy vypracoval metodiku podpory tamější nepočetné populace a chopí se vůdčí pozice mezi evropskými zahradami, která povede k zvýšení bongů na svazích Mount Kenya. V divočině bongů horských nezbývá ani stovka.

Čtěte také

Žirafa Rothschildova
Rok 2023 (a už i sklonek roku 2022) patřil renesanci legendárního dvorského chovu žiraf Rothschildových. V průběhu roku se postupně povedlo odchovat hned šestt mláďat této kriticky ohrožené formy žirafy. Safari park tak podpořil svou pozici nejúspěšnějšího chovatele mezi světovými zoo; dosud se těchto nádherných zvířat narodilo v safari parku 182! A pokud připočteme i žirafy síťované, „skóre“ nyní ukazuje neuvěřitelných 276 mláďat - poslední z nich 14. října 2023!

Čtěte také

Nosorožec dvourohý východní
Malý nosorožec Magashi, který se narodil v březnu 2023, je prvním potomkem nového dvorského chovného samce Embua. Jde už o 49. mládě nosorožce dvourohého východního ve Dvoře Králové, který je nejúspěšnějším chovatelem. Safari park nosorožce dvourohé východní také s velkými úspěchy vrací do Afriky. Zvířata postupně odjela do Tanzanie a Rwandy. Právě ze Rwandy přišla letos další úžasná zpráva. Mládě tam porodila i dvorská samice Jasiri.

Čtěte také

Zebra Grévyho
Rok 2023 znamenal i obrodu v chovu vážně ohrožených zeber Grévyho. Na svět přišly hned dvě samice, které těšily návštěvníky po celé léto, než i se zbytkem stáda zamířily do zimních stájí. Chovatelské skóre safari parku činí na 260 zeber Grévyho včetně té vůbec první, která se kdy v zemi narodila. Přírůstků jsme se dočkali i ve skupinách zeber Burchellových nebo bezhřívých.

Čtěte také

Hroznýšovec psohlavý
Rozmnožování hroznýšů psohlavých, kteří jsou endemity Madagaskaru, není vůbec obvyklé. A safari park letos v této složité disciplíně letos uspěl vůbec poprvé ve své historii. Mláďata porodily obě chovné samice. Celkem na svět přišlo 11 ostře oranžových hádků, vůbec nejvíc mezi světovými zahradami. Cesta k úspěchu byla náročná. V průběhu zimy do terária vháněl speciální mechanismus studený vzduch a terárium významně ochladil. Chovatelé navíc museli samce k samicím střídavě přinášet a zase ho stěhovat pryč na různě dlouhé časové úseky.

Čtěte také

Pižmovka konžská
Tajemné a krásné pižmovky konžské, které mnoho odborníků označuje za svatý grál mezi ptáky, chová safari park už čtyři roky. Teprve letos se poprvé povedlo pod rodiči, respektive v péči starostlivé matky, povedlo odchovat tři ptáčata. Na světě se je v uplynulém roce povedlo odchovat jen v jedné další zoologické zahradě.

Hyenka hřivnatá
Drobné a střapaté hyenky hřivnaté jsou sice docela nenápadné, ale jsou naprostá rarita. V zoologických zahradách nejsou prakticky vůbec k vidění. Takovým adoptivním členem rodiny se může pochlubit jen málokdo! Hyenky jsou tak trochu hrabáči v těle šelmy. Hyenky mají spíše noční aktivitu a v přírodě se živí takřka výhradně termity. Najít pro ně odpovídající krmení byl složitý úkol, ale dvorští odborníci si s ním poradili. V expozici Pavilonu šelem Joy Adamsonové se dobře zabydlely a svou netradiční krásu předvádějí prakticky celý den. Jsou to ale šelmy, a tak nebuďte překvapení, když je zastihnete při odpočinku.

Čtěte také

Přímorožec šavlorohý
Ve stádu přímorožců šavlorohých bylo v poslední době mnoho nového. Přišli hned dva noví chovní samci, kteří se budou střídat u samic. A novinky přinesly výsledky. Ve stádě se po letech stagnace začala znovu rodit mláďata. První v dubnu a druhé na Den dětí. Jde o samce a samici. Safari park patří mezi velmi výjimečné chovatele - narodilo se tady na 150 mláďat této antilopy, kterou člověk v přírodě zcela vyhubil. Naštěstí se však oryxy daří do volnosti vracet právě díky snaze zoologických zahrad. Důležitou roli v tom mají i samice ze Dvora Králové, které pomohly založit novou populaci v tuniském národním parku Oued Dekouk.

Čtěte také

Želva skalní
Náročná a nenápadná je želva skalní. V přírodě tráví většinu života ukrytá v úzkých štěrbinách skal, odkud jen co nejrychleji vyráží za potravou nebo partnery. Její placatý krunýř (vždyť se jí v angličtině také říká palačinková želva) jí umožňuje ukrýt se do těch nejmenších prasklin a skrýt se před nepřítelem. Její chov i inkubace vajec jsou velmi náročné. Dvorské želvy skalní nakladly vajíčka přímo v expozici, kde také zůstala až do líhnutí. Podmínky v pavilonu dokonale napodobily ty v přírodě a mládě překvapilo chovatele po jedné ranní „spršce“, když jinak suché a horké terárium zavlažovali. Je to vůbec poprvé, co se v safari parku odchov zdařil.

Čtěte také

Gepard štíhlý
Světově obdivovaný chov gepardů v safari parku získal v roce 2023 významnou posilu. Z Francie dorazil do Podkrkonoší samec Demba. Ten je nadějí na pokračování chovu a krátce po příjezdu se také seznámil se samicí Spirit Nameri, která žije v chovném centru v neveřejné části zahrady. Pokud se jejich páření povedlo, mohla by pokračovat linie legendární samice Darili. Ta má předky přímo z Afriky a Spirit Nameri je její poslední dcera.

Sváteční výzdoba s rozsvíceným baobabem potrvá v Safari Parku Dvůr Králové přes vánoční svátky až do začátku nového roku.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související