Africká Hra o trůny: nejdřív rozmazlování, pak drsný boj o život. Mládě surikaty ve Dvoře Králové

2. prosinec 2023 08:11

Po čtyřech letech čekání hlásí surikatí rodina v Safari Parku Dvůr Králové nový přírůstek. Mládě surikaty se v Safari Parku Dvůr Králové narodilo v jedné z podzemních nor pravděpodobně už v polovině září. Přesto, že se od té doby ochladilo, vychází do venkovního výběhu a podle ošetřovatelky Ivy Váhalové ji od procházek neodradí ani sněhové vločky. Za malou surikatou se vypravila redaktorka Dana Voňková.

Expozice populárních surikat vlnkovaných je bohatší o jedno mládě. Chovatelé ho poprvé spatřili v neděli 19. listopadu. Ve Dvoře Králové se odchov těchto charismatických šelem naposledy podařil před čtyřmi lety. Mládě mohou návštěvníci obdivovat ve skupině ve venkovní expozici.

Čtěte také

„Mládě jsme poprvé spatřili v neděli a zatím můžeme s jistotou říci jen to, že s chutí přijímá pevnou potravu i mateřské mléko. Datum narození můžeme jen odhadovat. A zatím netušíme ani pohlaví,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Podle vzhledu se dá předpokládat, že mláděti jsou nejméně tři týdny. Dříve obvykle nory neopouští. „Surikaty u nás žijí v rozlehlém výběhu, kde mají stejně jako v divočině spletitou síť podzemních nor. Tam nemáme žádný přístup. Pohlaví budeme znát zhruba v lednu, kdy předpokládáme, že budou surikaty trávit více času v teple domečku a budeme moci mládě prohlédnout,“ doplňuje.

I když nejčerstvější přírůstek ve skupině pravidelně vylézá na povrch, v případě ohrožení rychle prchá s dospělými do bezpečí nory. Typické držení stráže, při němž jeden z členů klanu panáčkuje na vyvýšeném místě a ostatním hlásí blížící se nebezpečí, si surikaty zachovávají i v lidské péči. Úprk tak obvykle nastane dříve, než se hrozba stačí přiblížit.

Tak nízký počet mláďat není obvyklý. Je možné, že ostatní mláďata byla slabá a uhynula, případně je zabila druhá samice ve skupině. To je i v přírodě obvyklé. Matkou je osmiletá dominantní samice, která se narodila ve Dvoře Králové. Otec je neznámý - pářit se s vládkyní klanu může více samců. V safari parku nyní žije pět dospělých surikat.

Ačkoli jsou surikaty charismatické a mnozí je označují za roztomilé, realita jejich života ve skupině je docela jiná. S nadsázkou připomíná příběhy ságy Hra o trůny, kde jde denně o život. Surikaty žijí v klanech menšího množství samic a více samců. Tomu pevně vládne dominantní samice, která má nad skupinou absolutní nadvládu a velmi tvrdě vystupuje zejména ve vztahu k ostatním samicím.

Čtěte také

Nedovolí jim zabřeznout, a pokud se tak stane, vytrvale na ně doráží, aby odchov znemožnila. Nezřídka potomky konkurující samice i sama zahubí. „Samozřejmostí je i to, že ostatním členům brání případné matce pomáhat. Sama přitom právě takových a mnoha dalších výhod požívá,“ vysvětluje Gabriela Linhart.

Ani dominantní samice nežije ovšem v pohodě. „Ostatní samice na ni vyvíjejí neustálý tlak ve snaze převzít nadvládu. I vlivem takřka neutuchajícího boje o samice se surikaty nedožívají moc vysokého věku. Život dominantní samice obvykle končí v momentu, kdy jiná členka klanu nabere dost sil, aby ji vyhnala a zabila její mladé. Pak dominantní samici vyžene, a ta po nedlouhé době v osamění často padne za oběť zkušeným predátorům. Osamocená je mnohem zranitelnější,“ popisuje Gabriela Linhart.

Složité sociální chování surikat vlnkovaných

Nové skupiny surikat často vznikají právě tak, že se podřízené samice rozhodnou domácí území opustit a odvedou s sebou některé ze samců. „I hledání nového domova je ale provázeno drsnými a často smrtelnými souboji se sousedními klany,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Čtěte také

Složité sociální chování surikat vlnkovaných se projevuje i při lovu. Surikaty jsou organizované a vedle brouků a dalšího hmyzu si dovedou poradit třeba i s jedovatými štíry nebo hady. Vedle velké odolnosti proti jedu těchto živočichů hrají v lovu velkou roli i vlohy a zkušenosti.

„Lovit takovou kořist nezvládne každá surikata. Talentovaní lovci mají ale v klanu obvykle velmi dobré postavení a předávají svoje dovednosti mladým,“ uzavírá Gabriela Linhart. Mláďata se obecně těší nesmírné péči většiny členů klanu, kteří je doslova rozmazlují.

Surikaty v přírodě obývají výhradně pouštní oblasti Kalahari. Ačkoli denní teploty tam hravě překonávají 50 stupňů Celsia, přes noc klesají v některých obdobích roku i celkem hluboko pod nulu. Před chladem je chrání především konstantní klima hlubokých nor.

Čtěte také

I v safari parku jsou surikaty proto k vidění po celý rok i ve venkovní expozici, kde mají na povrchu připravené infra zářiče. V případě silných zim mohou využívat i rozlehlý vytápěný domek, kam mohou lidé nahlédnout. Veškerá veterinární péče se standardně koná právě v době, kdy se skupina uchýlí do tepla a je možné jednotlivé členy odchytit.

Surikaty vlnkované jsou březí asi 11 týdnů. Mládě se rodí slepé, vidět začíná asi ve dvou týdnech. Zpočátku se živí mlékem matky i dalších samic, které jsou mláďata povinny krmit. Z nory vylézají mladé surikaty poprvé zhruba ve 4 týdnech života a velmi brzy poté vyrážejí se skupinou na první lov.

Pokud se rozmnoží i jiná než dominantní samice, je okamžitě ze skupiny buď vyhnána, nebo dominantní samice její potomky zabije. Potomky není obvykle schopná sama odchovat a většinou je raději opustí, než aby riskovala život v osamocení. Jen bez mladých se může do skupiny vrátit.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související