Mangustu liščí si nepleťte se surikatou! Týden duchů a komentované krmení ve dvorském safari parku

28. říjen 2023 07:40

Znáte malou africkou šelmu mangustu liščí? V Safari Parku Dvůr Králové ji najdete ve výběhu poblíž hlavního vchodu a zaujme vás tím, jak často opouští noru, stojí na zadních a rozhlíží se. Pozor, neplést si ji se surikatou. Mangusta na rozdíl od surikat nečiní tak proto, aby varovala před nebezpečím ostatní členy skupiny, ale prostě vyhlíží něco dobrého k snědku. 

Čtěte také

A právě mangusty si letos vyzkoušely, jak je zábavné konzumovat oblíbenou potravu z dýňové „mísy“, kterou jim v rámci akce Týden duchů připravila Zdenka Petržílková. Pro diváky a redaktorku Danu Voňkovou vše komentoval Josef Hotový.

Mangusta liščí je menší, ale velmi rychlá šelma žijící na jihu Afriky. Je příbuzná cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám. Mangusty žijí v rodinných skupinách s průměrně třemi až čtyřmi, maximálně třinácti jedinci, s jasně stanovenou hierarchií.

Slon savanový s dýní

Rozmnožuje se pouze jeden dominantní pár. Samice rodí většinou dvě až tři mláďata, Březost trvá 60 dnů. Podřízení členové pomáhají s výchovou mláďat. Dominantní samec si výměšky z análních žláz značkuje všechny své podřízené jedince a také své teritorium.

Čtěte také

Noci tráví mangusty ve společných norách, přičemž často využívají nory veverek kapských. Mangusty tím v přírodě zajišťují těmto hlodavcům do jisté míry bezpečnost, protože podobně jako surikaty hlídkují nebo-li „panáčkují“ a průběžně kontrolují okolí.

Mangusty se živí především hmyzem, zvláště termity, kobylkami, cvrčky, brouky, ale také menšími druhy savců a ptáků, plazy, obojživelníky a různými bezobratlými. Pochutnají si i na vejcích, na výhoncích rostlin a plodech. V přírodě mangusty loví velcí draví ptáci, hadi, varani a šakali.

Poslední letošní Komentované krmení v rámci Týdne duchů se ve dvorském safari parku uskuteční v sobotu 4. listopadu u slonů a lemurů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související