Umění pod kůží aneb krása kosti. Stovky kosterních exemplářů zvířat v Safari Parku Dvůr Králové

14. říjen 2023 07:30

Safari Park Dvůr Králové vám představíme nejen jako chovatele afrických zvířat, ale také jako vzdělávací instituci. Odborníkům, studentům, ale i laické veřejnosti nabízí například ucelený průřez zoologickým systémem obratlovců. K tomu názorně už pět let slouží expozice nazvaná „Umění pod kůží aneb krása kosti“. A přesně tam nás teď zavede ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas a redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Expozice „Umění pod kůží aneb krása kosti“ je největší veřejně přístupnou sbírku tohoto druhu v České republice. Safari park Dvůr Králové ji otevřel na jaře roku 2018. Návštěvníci její nové uspořádání opět najdou v podzemní části správní vily, je koncipována jako průřez zoologickým systémem obratlovců.

Největší část exponátů zapůjčil do vystavené kolekce ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas, přispěli i zaměstnanci zoo, a také Gymnázium Vysoké Mýto, ZOO Zlín nebo Podkrušnohorský zoopark Chomutov. Několik lebek pochází ze soukromé sbírky zesnulého kreslíře a sběratele Jiřího Wintera Neprakty.

K nejzajímavějším exemplářům patří i části koster primátů, z nichž některé afričtí domorodci upravili pro rituální účely.

Čtěte také

Dvorský safari park s kostrami a kostmi uhynulých zvířat pracuje cíleně. Mezinárodní dopad má nejen jeho práce v ochraně africké přírody, ale snaží se pomáhat i vědeckým a vzdělávacím organizacím po celém světě se získáváním cenných předmětů pro jejich sbírky.

Například pražské Národní muzeum může díky dočasné zápůjčce představit svým návštěvníkům známou nosorožčí samici Nabiré a nejslavnějšího samce Súdána.

Dnešní rozhovor s ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem je předzvěstí chystaného Týdne duchů, který v Safari parku Dvůr Králové začne 21. října.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související