Nejčerstvější přírůstek vzácného osla somálského dostal ve dvorském safari parku jméno Tyrion

5. srpen 2023 07:53

S chovem vzácného osla somálského začali v Safari Parku Dvůr Králové v roce 1999, o rok později dovezli chovný pár ze ZOO Berlín a dnes pečují o šestihlavé stádečko. Nejnovější přírůstek už chodí i ven do výběhu. A kde je k vidění, se dozvíte z příspěvku, který se zoologem Luďkem Čulíkem připravila redaktorka Dana Voňková.

12. července 2023 se v Safari parku Dvůr Králové narodilo mládě kriticky ohroženého osla somálského. Počasí ten den den bylo podobně horké, jaké běžně panuje v domovině tohoto druhu - ve vyprahlých pouštích Eritreje, Etiopie nebo i Džibuti.

Čtěte také

Matkou mláděte je ve Dvoře Králové nad Labem narozená samice Tifany, pro kterou je hříbě čtvrtým potomkem. Otcem je samec Norbert, pro kterého jde o druhé mládě. Hříbě bylo několik minut po porodu na nohou, jak je pro osly somálské typické, a následovalo matku i zbytek skupiny.

Osel somálský je poddruhem osla afrického. Je na prahu vyhubení. Podle odhadů vědců žije v prostředí politicky nestabilního Afrického rohu maximálně 200 zvířat. Největší populace jsou v Eritreji a Etiopii. Stavy zvířat prakticky všude klesají a vlády států, kde se osel somálský vyskytuje, řeší s ohledem na složitou situaci v oblasti mnoho závažných problémů.

Mládě osla somálského v Safari Parku Dvůr Králové

Navzdory snahám mezinárodních organizací není ochrana těchto zvířat v divočině tak efektivní. Chov v zoologických zahradách je proto pro přežití oslů somálských klíčový. Na druhou stranu náročnost na prostor a výbušný temperament těchto zvířat přináší i obtíže a jejich chov není mezi zoologickými zahradami mnohdy populární záležitostí.

Podobně jsou na tom i další formy divokých oslů

Na celém světě žije v zoologických zahradách sdružených v mezinárodní databázi ZIMS jen 208 oslů somálských, za posledních 12 měsíců se narodilo 17 hříbat, z toho osm v Evropě. Ve Dvoře Králové nad Labm žije šest kusů.

Čtěte také

Umisťování odchovaných mláďat do nových domovů je složité, ale reprodukce pro udržitelnost celé populace v lidské péči naprosto nezbytná. Jinak by jim hrozil zánik.

Stavy oslů decimují lidé, když zvířatům zmenšují prostor k žití, dále také přímým lovem pro maso nebo pro léčebné účely: vývary z kostí jsou například tradičně užívány k léčbě tuberkulózy, revmatu, zácpy nebo bolestí kostí a zad. Stále kritičtější je i boj o vodu a její nedostatek.

V expozici zvané Sahel, kterou mohou obdivovat návštěvníci pěší části areálu i Afrického safari Josefa Vágnera, žijí také přímorožci šavlorozí. Ty člověk v přírodě zcela vyhubil. Zpět se postupně vracejí díky zoologickým zahradám jen tam, kde to bezpečnostní situace dovoluje.

Mládě osla somálského v Safari Parku Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové vrátil do divočiny dva přímorožce, jeho domácí skupina se letos rozrostla o dvě mláďata.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související