Oslíci somálští patří k nejohroženějším savcům. Představa, že jde o hloupé zvíře, je ale mylná

13. září 2017
Osli somálští

Víte, že k nejohroženějším savcům patří i osel? Přesněji osel somálský? A není to proto, že existuje mylná představa, že se jedná o hloupé zvíře. Nejvíce decimují stavy somálských oslů pytláci a válečníci. Máme štěstí, že se zase jiní lidé starají o to, aby tato roztomilá zvířata nezmizela z povrchu zemského nadobro. Akuální téma pro zoologa Luďka Čulíka ze ZOO Dvůr Králové nad Labem a redaktorku Danu Voňkovou.

Oslové somálští obývají oblasti Etiopie a Eritrei, v Somálsku jsou pravděpodobně už vyhubeni. Tento druh lichokopytníka patří k neohroženějším druhům z velkých savců.

Základním problémem při snaze o záchranu osla somálského je stálý úbytek vhodných lokalit, pytláctví, značně nestabilní politické prostředí s často zuřícími vojenskými konflikty a občanskými válkami.

Čtěte také

V neposlední řadě je ohrožuje i časté křížení s domácími formami oslů

Zvířata se vyznačují schopnostmi přežít v extrémních podmínkách skalnatých terénů s tuhou trávou, která tvoří hlavní složku jejich potravy. Dokáží vydržet i mnoho dní bez příjmu tekutin.

Velmi tvrdá kopyta jim umožňují se pohybovat po vyschlém a kamenitém podkladu.

Samice vytvářejí malé skupiny matek s mláďaty, mladí hřebci vytvářejí malá stáda samců, kteří čekají, až si budou moci vybojovat vlastní teritorium. Samci si obhajují teritorium s napajedlem, kam se klisny přicházejí napít. A ty na oplátku umožňují majiteli území se s nimi pářit.

Osli somálští

Březost samice trvá zhruba 330 až 365 dní. Mládě váží kolem 30 kilogramů a první půlrok je závislé na matčině mléce. Pohlavně dospívá kolem tří let.

Samice je schopna ve volné přírodě znovu zabřeznout až po odchování potomka, proto může mít mláďata jen jednou za dva roky. V přírodě se oslové dožívají 15 až 20 let, v zajetí až 40 let.