Klisnička vzácného oslíka somálského jménem Amaranta se narodila v Safari Parku Dvůr Králové

12. září 2020 10:15

Safari Park Dvůr Králové se i na konci léta chlubí novými mláďaty. Zeleného výběhu, modrého nebe a příznivého počasí si tam mimo jiné užívá také zatím poslední přírůstek do oslí rodiny - klisnička vzácného osla somálského, která dostala jméno Amaranta.

Čtěte také

Jak tvrdí redaktorka Dana Voňková a zoolog Luděk Čulík, určitě vám stojí za to přijet se na ni podívat. Na větu “je hloupý jako osel“ si ani nevzpomenete!

Osel somálský je poddruhem osla afrického. Poprvé byl objeven v regionu jižního Rudého moře poblíž dnešní Eritrei, Etiopie a Somálska. Nohy osla somálského jsou horizontálně černě pruhované a podobají se pruhům zebry.

Osel somálský se vyznačuje velmi dobrou odolností na suché klima a schopnostmi přežít delší dobu v extrémních podmínkách pouště. Dokáže přežít i velmi dlouho bez přísunu tekutin podobně jako například velbloud. Velmi tvrdá kopyta mu umožňují pohybovat se po vyschlém a kamenitém podkladu.

Osel somálský v Safari Parku Dvůr Králové

Ve volné přírodě je osel somálský kriticky ohrožen vyhubením a řadí se tak mezi nejohroženější savce na planetě. Poslední odhad výskytu těchto zvířat ve volné přírodě je přibližně 600 jedinců, v zajetí žije kolem 230 zvířat.

Čtěte také

Osel somálský je pro svou nenáročnost často chován v zajetí. V České republice najdete toto zvíře pouze v Safari Parku Dvůr Králové, v ZOO Liberec a v ZOO Ústí nad Labem. Celkem se jedná o 17 těchto kopytníků.

Osel somálský se dožívá až 30 roků.

Tento druh byl decimován nejen pytláctvím, ale také nedokázal obstát v silné konkurenci dobytka. Protože ochrana v jeho nestabilním přirozeném prostředí není prakticky možná, jeho chov v lidské péči má obrovský ochranářský potenciál. K roku 2019 se v Safari parku Dvůr Králové narodilo 15 hříbat.

Osel somálský v Safari Parku Dvůr Králové
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související