První kriticky ohrožená želva paprsčitá překvapila experty, vylíhla se přímo v expozici safari parku

2. září 2020

Herpetologové Safari Parku Dvůr Králové slaví velký úspěch. Poprvé v historii se tu narodila kriticky ohrožená želva paprsčitá z Madagaskaru. Inkubace vajec tohoto druhu je mimořádně náročná, a tak všechny zaskočilo, že se mládě vylíhlo přímo v expozici. 

Za želvami se do Dvora Králové nad Labem vypravíme se zoologem Michalem Podhrázským a reportérkou Danou Voňkovou.

Želva ostruhatá v Safari Parku Dvůr Králové

Želví skupina se v Safari Parku Dvůr Králové rozrostla o čtyři mláďata. Tři z nich jsou želvy ostruhaté, jedno patří želvám paprsčitým. V obou případech se jedná o zajímavý chovatelský úspěch, protože zajistit jednotlivým druhům těchto suchozemských želv optimální podmínky k líhnutí mláďat, je opravdový oříšek.

Čtěte také

Situace potvrzuje prvotřídní podmínky, které se zoologům v nové expozici suchého madagaskarského vádí v pavilonu Ptačí svět povedlo vytvořit. Mládě je potomkem želv konfiskovaných pašerákům, které v safari parku žijí teprve rok.

Odchovy želv paprsčitých přitom patří mezi velmi náročné. Nový přírůstek je k vidění v předsálí expozice Jedovatá Afrika v pavilonu Vodní světy.

Teplo, chlad, vlhko nebo úplné vyschnutí. Vajíčka želv paprsčitých zažívají během inkubace dlouhé až 240 dnů řadu extrémů. Právě ty ale vedou k tomu, že vývoj mláděte proběhne v pořádku.

Mládě želvy paprsčité v Safari Parku Dvůr Králové

„Želvy paprsčité žijí pouze na Madagaskaru v prostředí s výrazným střídáním sezon,“ vysvětluje expert na plazy Pavel Moucha z dvorského safari parku.

Čtěte také

„Péče o vajíčka v inkubátoru je skutečná alchymie. Ani s nejvyspělejší technikou není zaručen úspěch. To, že se želva vylíhla přímo v expozici, nás nesmírně potěšilo. Potvrzuje to ideální podmínky, které zvířata mají,“ doplňuje Pavel Moucha.

Zoologové mládě objevili 31. července 2020, neznají jeho rodiče ani pohlaví. To se projeví nejdříve za pět let. V expozici Madagaskaru v rámci pavilonu Ptačí svět žije desetičlenná skupina volně a přirozeně.

Mládě želvy paprsčité v Safari Parku Dvůr Králové

„Vajíčka se snažíme z důvodu složitých podmínek inkubace odebírat, ale ne vždy kamery kladení odhalí. Jakmile želva snůšku zahrabe, je pro nás prakticky nemožné ji v rozsáhlé expozici odhalit,“ pokračuje Pavel Moucha.

Želvy paprsčité přišly do Dvora Králové přesně před rokem, když zoologové dokončovali v Ptačím světě rekonstrukci vstupní haly. Ta dnes připomíná suché kaňony řek, tedy typické prostředí želv paprsčitých. Také střídání ročních období je tu součástí chovatelské praxe. Zvířata totiž stimuluje k páření. Vylíhnutí malé želvy navíc dokazuje, že poskytuje ideální podmínky i pro vývoj mláďat ve vajíčku.

Vylíhnutí mláděte znamená šťastný konec složitého příběhu celé skupiny. Do safari parku se totiž želvy dostaly coby konfiskát.

Želva paprsčitá
je endemit Madagaskaru. Obývá suché oblasti jihu a jihozápadu ostrova, kde se kvůli překotné lidské činnosti dostala na pokraj vyhubení. Podobně jako například třetina druhů lemurů je kriticky ohrožená. Její stavy přitom nadále povážlivě klesají. Ohrožuje je přímý lov pro konzumaci, odlesňování, zemědělská činnost a s ní spojené cílené vypalování nebo právě nelegální obchod s domácími mazlíčky. V posledních letech se odchovy v péči člověka začínají dařit, stále však patří mezi nejsložitější disciplíny.

„Přišly k nám z plzeňské zoo, která je měla v dočasné péči po zabavení pašerákům,“ upozorňuje Pavel Moucha. V budoucnu mládě nejspíš nezůstane ve Dvoře Králové. Mělo by se stát součástí záchranného programu v nějaké jiné zoologické zahradě.

autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související