V horkém létě má vyhráno ten, kdo má k dispozici bazén! Jako dvorské mládě hrošíka liberijského Taly

24. srpen 2024 08:06

I v Safari Parku Dvůr Králové platí, že v horkém letním počasí má vyhráno ten, kdo má k dispozici bazén. Tedy i rodinka hrošíků liberijských s nejmladším přírůstkem a to samičkou, která dostala jméno Taly. Za hrošíky, kteří jsou u návštěvníků zoo velmi oblíbení, a jejich chovatelkou Hanou Pecháčkovou se vypravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Samice hrošíka liberijského se narodila koncem května 2024. Je jedním z více než 450 mláďat, která se letos zatím narodila v Safari Parku Dvůr Králové. Budoucnost chovu vážně ohrožených hrošíků v lidské péči byla přitom v nedávné minulosti značně nejistá.

Než mládě vyrazilo do venkovní expozice s velkým bazénem, muselo zesílit. „Bazény jsou koncipované pro dospělá zvířata. Je proto nutné pár týdnů počkat, aby bylo mládě dost silné a obratné a pobyt v bazénu zvládlo,“ vysvětlila vrchní chovatelka Monika Darvašová.

Malá samice je potomkem samce Wamburuhtuha a samice Tanquey.

Měsíční samička hrošíka liberijského Taly ve venkovním výběhu

V safari parku žije ještě další chovná samice Malaya, která už na svět přivedla samečka. Dvorský safari park je jedním z nejúspěšnějších chovatelů těchto v přírodě ohrožených zvířat, vůbec první mládě v tehdejším Československu se tu narodilo v roce 1978. Od té doby se do konce května 2024 narodilo ve Dvoře Králové nad Labem už 29 hrošíků liberijských.

Čtěte také

Ve volné přírodě žijí stále vážněji v ohrožení. Namále měl i evropský chov, který se na několik let cíleně ztlumil. Zvířata se ale následně nedokázala z reprodukční pauzy dostat a populace povážlivě stárla. Navíc je v chovu nedostatek samců.

Safari Park Dvůr Králové se nyní pyšní dvěma novými mláďaty - 1. prosince 2023 se tam narodil sameček Mikolas a 28. května 2024 samička Taly.

Hrošíci liberijští žijí samotářským způsobem života a v zoologických zahradách je k sobě pouštějí jen na pár dnů v roce při páření. Jinak by se mohli vážně poprat - pro chovatelku Hanu Pecháčkovou v Safari Parku Dvůr Králové to jsou ale Zlatíčka!

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související