Hrošík Wamburuhtuh přicestoval do Safari Parku Dvůr Králové z Anglie. Ošetřovatelky mu říkají Valda

1. únor 2020 10:45

V Safari Parku Dvůr Králové rozšířil skupinu hrošíků liberijských nový sameček. Jeho jméno se tak těžko vyslovuje, že mu ošetřovatelky říkají Valda. Jen pro zajímavost v Anglii, odkud přicestoval,se jmenoval Wamburuhtuh!

Za hrošíkem Valdou, který našel nový domov v Safari Parku Dvůr Králové, vás v doprovodu ošetřovatelek Markéty Grúňové a Hany Pecháčkové zavede redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Domorodci nazývají hrošíka liberijského nigbwe. Jedná se o trpasličí druh hrocha, žijícího skrytě v pralesích Západní Afriky.

Zprávy o něm byly dlouho považovány za výmysly a o hrošíka se zajímali jen kryptozoologové. Jeho existenci se proto podařilo vědeckému světu dokázat až v roce 1914.

Hrošík liberijský je menší příbuzný hrocha, žije v mokřadech a bažinách. Většinu času tráví na rozdíl od hrocha na souši- od hrocha se také liší velikostí. Hrošík váží 160 až 270 kg, dospělý samec hrocha může dosáhnout hmotnosti až 4 tuny!

V současné době přežití hrošíka liberijského vážně ohrožuje kácení stromů v tropických deštných pralesech. Nebezpečí mu hrozí i od lovců, kteří ho pronásledují kvůli masu.

Hrošík liberijský v Safari Parku Dvůr Králové

Nežije ve stádech, ale vyskytuje se jednotlivě nebo v párech, občas žije v malých rodinných skupinkách. Samice mívá pouze jediné mládě vážící 5 ař 7 kg.

Jak to bylo s objevením hrošíka liberijského?

V roce 1843 získal americký zoolog Morton z Libérie dvě lebky. O 27 let později bylo při pitvě uhynulého domnělého hrocha v dublinské zoo zjištěno, že se jedná o nový druh, choreopsise.

Pak v hamburské zoo v roce 1885 chovali jeden exemplář, o kterém se také domnívali, že to je jen malý hroch.

Čtěte také

Tehdejší věda existenci hrošíka liberijského nechtěla uznat. Lebky prohlásila za pozůstatky už vyhynulých zvířat a o exemplářích chovaných v zoo prohlásila, že jde jen o degenerované jedince hrocha.

Přelom nastal roce 1910, kdy ředitel hamburské zoo financoval cesty do Libérie. První výprava ještě úspěchem neskončila, ale druhá, která se uskutečnila v roce 1913, přivezla pět živých exemplářů hrošíků.

O rok později (v roce 1914) došlo k uznání nového druhu.

Hrošíka liberijského chová několik českých zoologických zahrad. Zoo Olomouc, kde chovají pár, který přivedl na svět už sedm mláďat. Dále Zoo Plzeň, Zoo Jihlava a Safari Park Dvůr Králové.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související