Skupině samic impal ve Dvoře Králové se narodila první dvě letošní mláďata. Další jsou na cestě

11. leden 2020 10:18

Také zvířecí svět má svá první mláďata nového roku. Safari Park Dvůr Králové oznámil, že ve skupině 18 samic impal se narodila první dvě. Dalších deset má na svět přijít ještě během zimy.

Čtěte také

Impaly jsou středně velké africké antilopy a jak vám potvrdí jejich ošetřovatel Aleš Kopecký, jsou to velmi elegantní zvířata. Redaktorce Daně Voňkové také řekl,že ho práce v zoo baví už 26 let!

Samec impaly může vážit 65 kilogramů a samice kolem 40 kilogramů. Černé rohy jsou až 90 cm dlouhé a lyrovitě stočené. Vyskytují se pouze u samců. Hlava je malá, oči poměrně velké a uši úzké a zašpičatělé.

Zbarvení impal je rudohnědé, na bocích světle hnědé a na břiše světlé. Na hlavě se od nosu k čelu a mezi ušima táhne černý pruh. Charakteristické jsou i dva černé pruhy na hýždích a černá skvrna na spěnkách.

Impaly jsou první mláďata roku 2020 v Safari Parku Dvůr Králové

Impaly jsou přizpůsobivé, vždy se zdržují nedaleko vodních ploch. Živí se převážně travinami a listy stromů.

Samice s mláďaty tvoří během období dešťů stáda čítající i 200 kusů. Dospělí samci si hájí teritoria a stáda samic, mladí samci jsou ze stád vyhnáni a shlukují se proto do menších mládeneckých skupin.

Čtěte také

Březost trvá zpravidla 7 měsíců, samice rodí většinou 1 mládě. Mláďata matky kojí po dobu 4 až 6 měsíců.

V období sucha opouští samci impal svá teritoria a tvoří společně s jinými skupinami velká smíšená stáda. Impaly reagují na vyrušení rychlým útěkem, doprovázeným až 9 metrů dlouhými a 2,5 metrů vysokými skoky. Mohou dosáhnout rychlosti 80 až 90 km/h.

Hlavní hrozbu pro tento druh antilop jsou levharti, gepardi, lvi nebo psi hyenoví.

Impaly se dožívají 12 až 15 let.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související