Češi zachraňují antilopu Derbyho. Zbývá pár jedinců nejkrásnější a největší ze všech antilop

Antilopa Derbyho - mláďata
Antilopa Derbyho - mláďata
0:00
/
0:00

Antilopy Derbyho se v Senegalu vyskytují pouze v národním parku Niokolo Koba, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žije zhruba stovka těchto kriticky ohrožených  zvířat. Na jejich záchraně se prostřednictvím sdružení Derbianus Conservation podílí i Safari Park Dvůr Králové, kam se o své postřehy přijela podělit vedoucí sdružení docentka Karolína Brandlová.

Redaktorku Danu Voňkovou překvapila názorem, že není barbarství ochutnat steak z antilopího masa.

Antilopa Derbyho je největší antilopa na světě. Žije v Senegalu, Súdánu a Středoafrické republice. Samci jsou výrazně větší než samice a mají větší šroubovité rohy. Na hlavě mají černý pruh od čenichu po začátek čela. Kolem pysků bílé skvrny.

Antilopy Derbyho jsou společenská zvířata, ve stádě žije až 25 zvířat.

14 mláďat a 800 proškolených studentů. To jsou úspěchy v projektu na záchranu antilop Derbyho

Projekt na záchranu antilop Derbyho

Už několik let je Safari Park Dvůr Králové významně zapojen do aktivit spolku Derbianus Conservation, jež se snaží v Senegalu zachránit před vyhynutím západní poddruh antilopy Derbyho. V rezervacích Fathala a Bandia se v letošní sezóně podařilo odchovat 14 mláďat této kriticky ohrožené antilopy, jejíž populace ve volné přírodě nedosahuje ani 200 jedinců. Vzdělávacími programy zaměřenými na jejich ochranu letos prošlo zatím 800 dětí.

Spásají různé druhy trav, listí a výhonky větví. Někdy svými dlouhými rohy lámou větve, aby se dostaly k listům. Antilopa Derbyho patří mezi okusovače, její hlavní potravu tvoří listy a výhonky stromů a keřů, ale i plody, byliny a trávy.

Zatímco početnější východní poddruh je chován v několika zoologických zahradách v USA a Jihoafrické Republice, západní poddruh mimo Senegal nenajdeme.

Vzhledem k vysokému stupni ohrožení byl pro západní poddruh zaveden záchranný program, na němž se kromě senegalské strany podílí pouze Česká Republika.

Antilopa Derbyho v rezervaci Bandia v Senegalu

Na světe zbývá pouhých 100 až 200 těchto nádherných zvířat

Antilopa Derbyho dosahuje 150 až 175 cm výšky v kohoutku a hmotnosti 300 až 1080 kilogramů. Délka těla se pohybuje od 540 do 360 cm a délka ocasu mezi 50 až 90 cm.

Pruhování antilop Derbyho je pro každé zvíře jedinečné stejně jako u lidí otisk prstu

antilopa Derbyho z rezervace Bandia

Západní poddruh antilopy Derbyho se v Senegalu vyskytuje pouze v národním parku Niokolo Koba, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žijí poslední jedinci těchto kriticky ohrožených  zvířat. Na jejich záchraně se podílí i české sdružení Derbianus Conservation, jehož členkou je Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové.

Srst má kaštanovou barvu, u samců je tmavší než u samic. Na ní se táhne od hřbetu až téměř k břichu deset až sedmnáct bílých svislých pruhů. Na nohách, krku a obličeji má výrazné černobílé znaky. Na krku má také dlouhý černobílý lalok kůže a na hřbetě tmavou a krátkou hřívu, která se táhne od hlavy téměř až k ocasu.

Obě pohlaví mají poměrně dlouhé, ostré a zakroucené rohy, které jsou u samců většinou větší (dosahují obvykle 120 centimetrů) a silnější. Mláďatům vyrůstají po narození krátké rovné růžky, které se postupně stáčejí až do 4 let věku, podle počtu zákrutů lze tedy přibližně odhadnout věk zvířete.

Spustit audio

Související