Češi pomáhají Senegalcům zachránit kriticky ohroženou antilopu Derbyho. Mláďata přibývají

23. únor 2019 10:32

Jednu z největších a nejkrásnějších antilop uvidíte jen v Národním parku Niokolo-Koba v Senegalu. O záchranu tohoto kriticky ohroženého tvora usiluje Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové a její kolegové ze spolku Derbianus Conservation.

Markéta Grúňová přivezla ze své poslední návštěvy Senegalu dvě dobré zprávy. Že se v národním parku Niokolo-Koba a jeho okolí zlepšila bezpečnostní situace a že v ohradách přibyla mláďata. Vzdělávací projekty, které Markéta propaguje, přinesly první ovoce. A to samozřejmě zajímalo reportérku Danu Voňkovou.

Pruhování antilop Derbyho je pro každé zvíře jedinečné stejně jako u lidí otisk prstu

antilopa Derbyho z rezervace Bandia

Západní poddruh antilopy Derbyho se v Senegalu vyskytuje pouze v národním parku Niokolo Koba, kde v rezervacích Bandia a Fathala dnes žijí poslední jedinci těchto kriticky ohrožených  zvířat. Na jejich záchraně se podílí i české sdružení Derbianus Conservation, jehož členkou je Markéta Grúňová ze Safari Parku Dvůr Králové.

Západní poddruh antilopy Derbyho je majestátní sudokopytník s výraznými barevnými znaky, obvykle patnácti bílými pruhy na bocích a černobílým lalokem pod krkem.V národním parku Niokolo-Koba v Senegalu žije jen asi 160 těchto zvířat.

Další stovku chovají v Senegalu čeští vědci ve dvou samostatných rezervacích Fathala a Bandia. Do druhé jmenované bylo před sedmnácti lety z volné přírody přivezeno šest jedinců, mezi nimi i dvouletý samec Niokolo.

Tato skupina pak tvořila základ chovu a záchrany těchto dnes stále kriticky ohrožených kopytníků. Zásluhu na tom mají nadšenci z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity, v posledních letech i Safari Parku Dvůr Králové a spolku Derbianus Conservation.

antilopa Derbyho z rezervace Bandia

V Národním parku Niokolo-Koba hlídá zvířata 120 vycvičených strážců, což je na území o velikosti Jihočeského kraje zoufale málo. Pytláctví nebo nelegální pastva dobytka životní prostor antilop neustále narušují.

Markéta Grúňová se setkává nejen se strážci senegalského národního parku, ale i s dětmi a učitely tamějších škol. Stejně jako v Safari Parku Dvůr Králové působí i v Senegalu jako propagátorka vzdělávacích projektů. Jde o interaktivní program přímo ve školní třídě a následnou exkurzi do přírodní rezervace, kde se mohou děti setkat s antilopou Derbyho.

Češi převzali v Senegalu ocenění za dlouholetý projekt na záchranu antilop Derbyho

Rezervace Fathala a antilopy Derbyho

Dakar, hlavní město západoafrické země Senegal, hostil na konci července slavnostní udílení cen za významný přínos v oblasti životního prostředí. Během ceremoniálu byli senegalským parlamentem vyznamenáni rovněž čeští zástupci za pokroky, jež učinili od roku 2000 v záchraně kriticky ohrožené antilopy Derbyho. Ochranářský projekt vede český spolek Derbianus Conservation a od roku 2015 se k němu připojil i dvorský safari park. 

Většina z nich o existenci tohoto zvířete nemá jinak ani tušení. Podle Markéty Grúňové prošla vzdělávacími programy v loňském roce tisícovka dětí, letos se má jejich počet zvýšit o další tři stovky.

Při záchraně západního poddruhu antilopy Derbyho sehrává významnou roli i politika. Ochranáři byli od počátku v kontaktu se zastupitelským úřadem v Senegalu, významně pomohla rovněž bývalá česká velvyslankyně v Dakaru Lenka Pokorná. Kontaktovala kancelář senegalského prezidenta a obě strany podepsaly smlouvu o spolupráci.

V loňském roce přidaly dohodu mezi ředitelstvím národních parků Senegalu, majiteli soukromých rezervací, kde antilopy žijí, a spolkem Derbianus.

Filozofie ochránců antilop je prostá a složitá zároveň

„Špatná situace lidí v rozvojových zemích je dána tím, že si mimo jiné likvidují svoje přírodní zdroje, zemi opouštějí a odcházejí třeba do Evropy. My bychom měli podporovat ochranu přírodních zdrojů a fungování jejich zdravých ekosystémů," říká Karolína Brandlová z České zemědělské univerzity.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související