Při záchraně antilop Derbyho budou v Senegalu pomáhat nové vzdělávací materiály pro místní děti

20. březen 2019 09:41

Na začátku roku 2019 odcestovala do Senegalu Markéta Grúňová z dvorského safari parku, aby do rezervace Bandia, kde probíhá záchranný chov kriticky ohrožených antilop Derbyho, přivezla nové vzdělávací brožurky. Ty vznikly ve spolupráci Safari Parku Dvůr Králové a spolku Derbianus Conservation a byly financované z grantu Ministerstva životního prostředí.

„Vzdělávání místních dětí je investicí, která se vrátí přírodě nejen v Senegalu. Ekosystém naší planety je propojený víc, než si uvědomujeme, a to je také jedno z klíčových sdělení, které bychom chtěli, aby si „naše děti" ze vzdělávacích programů odnesly," říká Markéta Grúňová.

Češi převzali v Senegalu ocenění za dlouholetý projekt na záchranu antilop Derbyho

Rezervace Fathala a antilopy Derbyho

Dakar, hlavní město západoafrické země Senegal, hostil na konci července slavnostní udílení cen za významný přínos v oblasti životního prostředí. Během ceremoniálu byli senegalským parlamentem vyznamenáni rovněž čeští zástupci za pokroky, jež učinili od roku 2000 v záchraně kriticky ohrožené antilopy Derbyho. Ochranářský projekt vede český spolek Derbianus Conservation a od roku 2015 se k němu připojil i dvorský safari park. 

Safari Park Dvůr Králové úzce spolupracuje s profesionálním vzdělavatelem Mouhamadouem Moustaphou Mbengue, který je Senegalec a do programů přidává znalost místní kultury. "K myšlení dětí má tak mnohem blíž než my," dodává Markéta Grúňová.

„Moustapha Mbengue žáky navštíví už ve škole, kde je během vyučování seznámí s antilopou Derbyho a její rolí v ekosystému. Další den se s celou třídou vypraví přímo do rezervace Bandia, kde děti největší antilopu světa a další divoká zvířata uvidí zblízka. V naprosté většině případů je to poprvé v jejich životě. Po čase se Moustapha do školy za žáky znovu vrací a povídá si s nimi o tom, co se dozvěděli a naučili," popisuje Markéta Grúňová.

Majestátní antilopa Derbyho (Taurotragus derbianus derbianus), největší antilopa světa, je kriticky ohrožená. Její západní poddruh přežívá ve volné přírodě v méně než 200 jedincích, a to pouze na území národního parku Niokolo Koba v Senegalu. Proto byl v roce 2000 zahájen záchranný program pro antilopu Derbyho, který je koordinován spolkem Derbianus Conservation. Ten vznikl seskupením pedagogů a studentů z České zemědělské univerzity v Praze a dalších odborníků a nadšenců, k nimž od roku 2015 patří i Safari Park Dvůr Králové.
Dvorský safari park podporuje monitoring zvěře v národním parku Niokolo Koba, podílí se na managementu stád antilop v přírodních rezervacích Bandia a Fathala, kde probíhá záchranný chov antilop, a podporuje rovněž environmentálně-vzdělávací aktivity.

V roce 2018 se vzdělávacích programů v Senegalu zúčastnilo přes 900 žáků z 13 místních škol. Podobné plány jsou i pro letošní rok. „Letos se mohou děti těšit na nové pracovní sešity, ve kterých zúročí všechny znalosti získané během výjezdů do rezervace.

Na brožurkách jsme pracovali několik měsíců a i díky podpoře Ministerstva životního prostředí se nám je podařilo vydat akorát včas pro novou školní sezonu," dodává Markéta Grúňová.

Nové vzdělávací brožurky pro záchranný chov kriticky ohrožených antilop Derbyho

Součástí cesty do Senegalu byla také kontrola mláďat antilop Derbyho narozených v letošním chovném období.

„Během několika dní v Bandii jsem měla štěstí pozorovat sání všech čtyř mláďat narozených v této sezoně. Na jejich základě byla mláďata přiřazena k e svým matkám. Druhá rezervace se záchranným chovem, Fathala, na identifikace stále čeká, už dnes ale víme, že se tam narodilo minimálně šest mláďat. Věříme, že další budou přibývat," doplňuje Markéta Grúňová.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související