Antilopy losí svá mláďata v divoké přírodě pečlivě střeží a chrání v takzvaných jesličkách

K vůbec nejtěžším a největším zvířatům patří antilopa losí
K vůbec nejtěžším a největším zvířatům patří antilopa losí

K nejtěžším a největším zvířatům patří antilopa losí. Přesto musí svá mláďata pečlivě střežit. Dokonale ovládá jejich obranu v takzvaných jesličkách. To znamená, že mláďata se soustředí na jedno místo, samice vytvoří kolem nich kruh, vystrčí dopředu rohy a tak zastraší predátory. V Safari Parku Dvůr Králové ale nepřehlédnutelné antilopy losí žijí v naprostém klidu. 

Vypravíme se za nimi elektromobilem a našimi průvodci budou mluvčí zoo Markéta Grúňová a reportérka Dana Voňková.

U těchto nejtěžších antilop jsou samci až dvakrát větší než samice. Samec měří v kohoutku i 180 centimetrů.

K vůbec nejtěžším a největším zvířatům patří antilopa losí

Pro obě pohlaví jsou typické kratší spirálovitě stočené rohy. Antilopa losí obývá lesy, savany a polopouště subsaharské Afriky. V horách se vyskytuje až do výšky 4 500 metrů nad mořem. Před chladným počasím se chrání přesrstěním.

Samec antilopy losí se pozná podle většího kožního laloku na krku a podle čupřiny z tmavé srsti na čele. Při dobré pastvě vydrží i několik dní bez vody.

Antilopy losí žijí nejčastěji ve skupinách od 6 do 24 jedinců. Skupinu tvoří samice s mláďaty a jedním dospělým samcem, u velkých skupin může být samců i několik.

Mimo období páření mohou žít samotářsky

Při pronásledování dokáže antilopa vytrvale běžet rychlostí zhruba 35 km/h. Zvládne ale přeskočit i dvoumetrovou překážku.

Protože má velmi chutné maso, pokusili se Jihoafričané o její domestikaci a křížení s domorodým skotem. K úplnému dokončení těchto procesů ale nikdy nedošlo.

K vůbec nejtěžším a největším zvířatům patří antilopa losí

Česká zemědělská univerzita Praha chová v Lánech velké stádo těchto zvířat. V Safari Parku Dvůr Králové se k 1. říjnu 2019 narodilo už 225 mláďat.

Spustit audio

Související