Had Madagascarophis meridionalis v Safari Parku Dvůr Králové. V přírodě žije pouze na Madagaskaru

17. srpen 2024 08:15

Dnes vám v Safari parku Dvůr Králové představíme málo známého hada. Má pouze latinský název, a kdo má rád jazykolamy, tak jeho jméno zní Madagascarophis meridionalis. Had měří zhruba 80 cm, jeho zadní jedové zuby produkují slabě toxický jed, ale člověka na životě neohrozí. 

Ve volné přírodě se vyskytuje výhradně na ostrově Madagaskar, to znamená, že je to madagaskarský endemit. Více se už dozvíte od zoologa Martina Smrčka, kterého ve dvorském safari parku oslovila redaktorka Dana Voňková.

Hadi na Madagaskaru

Madagaskar je ostrov ležící na jihovýchodě Afriky. Jedná se o čtvrtý největší ostrov na celém světě. Fauna a flóra Madagaskaru má s tou africkou pouze málo společného.

Čtěte také

Ostrov má přes 500 tisíc kilometrů čtverečních a v současné době je republikou. Ostrov se od africké pevniny začal postupně odtrhávat už v druhohorách až třetihorách. Madagaskar je největším domovem endemitů.

Endemit je druh, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje.

Madagaskar se zařadil k prvním zemím na světě, který má vybudovaný systém chráněných území. První vznikly už v roce 1927. Rostlinná společenství na Madagaskaru jsou poměrně rozmanitá, což způsobuje různorodá nadmořská výška. V nejvyšších horách se nachází horské louky a níže zase tropické deštné pralesy, jež ovšem bohužel čelí lidské těžbě a zdá se, že jim hrozí riziko zániku.

Původně tam byly opadavé lesy, místo nichž se tam nachází bambusové křoviny. Žije tam řada kriticky ohrožených živočichů včetně nejvzácnějšího lemura indri. Ten patří vůbec k nejohroženějším živočichům světa a držet ho v zajetí není možné. Madagaskar je domovem také pro více než 300 druhů plazů a 90 procent z nich jsou druhy endemické.

Čtěte také

Hadů žije na Madagaskaru více než 80 druhů. Žádný z nich však není lidem nebezpečný. Na ostrově nejsou žádné krajty, které nalezneme v sousední Africe i v celé Asii, ani žádní jiní praví jedovatí hadi. Výjimkou jsou hadi mořští, kteří se v okolí ostrova také občas vyskytnou.

Největšími hady Madagaskaru jsou hroznýši, na pohled bizarní jsou hadi rodu Langaha, kteří mají hlavu vpředu opatřenou podivnými výrůstky. Slouží jim k lepšímu „zaměření“ kořisti během lovu.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové chová endemickou užovku s latinským názvem Madagascarophis meridionalis, která nemá český název. Jedná se zhruba o osmdesáticentimetrovou užovku se zadními jedovými zuby, která je endemitem Madagaskaru. Mírně toxický had se ve volné přírodě lidem vyhýbá.

Rodiče jsou žlutohnědí se žlutými břichy, mláďata jsou tmavěhnědá, do dvou let se přebarvují. S chovem tohoto druhu soumračného hada má u nás v současnosti největší úspěchy ZOO Plzeň.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související