Z osmi tenkých háďat liánovců kapských vyrostou dvoumetroví hadi se smrtícím jedem ve svých zubech

14. srpen 2021 08:57

V Safari parku Dvůr Králové se nedávno vylíhla mláďata liánovců kapských. Z osmi háďat, která jsou teď tak malá, že je v teráriu lehce přehlédnete, vyrostou za pár týdnů dvoumetroví hadi a jejich jedové zadní zuby se stanou pro lidi velkou hrozbou. Zatím jsou mláďata v péči zkušených ošetřovatelů a nemají jinou starost, než se natahovat do délky. 

Čtěte také

V zázemí pavilonu, kterému dominuje zvuk filtračních zařízení, se o tom v doprovodu zoologa Pavla Mouchy přesvědčila redaktorka Dana Voňková.

Safari Park Dvůr Králové odchovává osm mláďat jednoho z nejtenčích hadů na světě, liánovce kapského. Je zajímavý nejen svým vzhledem, ale i schopnostmi.

Jedná se o mimořádně štíhlý druh hada, což mu umožňuje pohybovat se mezi větvemi, kde tráví většinu života.

Čtěte také

Je to had stromový a na větve stromů klade dokonce i vajíčka. V dospělosti měří maximálně dva a půl metru.

Díky svým zorničkám ve tvaru klíčové dírky ovládá jako jediný had tzv. binokulární prostorové vidění podobně jako lidé a zachytí i nepohybující se kořist.

Žije běžně na vinicích a plantážích, kde mu místní lidé říkají vinný had. S jeho kousnutím mají zkušenosti zejména sběrači révy, kterou se tento had rád proplétá. Dožívá se i 15 let.

Čtěte také

Živí se žábami, ptáky a ještěrkami, na které útočí ze zálohy obtočený kolem větve. V zoo krmí ošetřovatelé tyto hady nejčastěji myšaty.

Pro život ve větvích má liánovec i další přednosti. Patří mezi ně třeba protažená a zašpičatělá hlava a velké oči.

Liánovec kapský je aktivní přes den. Jed uchovává v zadních zubech. Při chovu liánovce je nutná velká opatrnost. Proti uštknutí, které způsobuje rozklad krve, není protijed. Jedinou záchranou před smrtí, která nepřichází hned po kousnutí, ale do několika dnů, je transfúze krve.

Vyskytuje se v Africe na území jižně od Sahary v deštných lesích a křovinatých savanách.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související